Voetbalbond neemt arbiters in vaste dienst

Zeventig scheids- en grensrechters uit het betaalde voetbal treden binnenkort in dienst van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Alle arbiters zijn op parttime-basis beschikbaar en ontvangen in de toekomst een maandsalaris. Nu krijgen ze nog een vergoeding per wedstrijd. Een woordvoerder van de KNVB heeft dit vanmorgen bevestigd. ,,Op enkele details na zijn we akkoord.''

De groep bestaat uit dertig scheidsrechters en veertig assistent-scheidsrechters. De arbeidsovereenkomst gaat in met terugwerkende kracht (1 januari 1999) en is mede mogelijk geworden dankzij de invoering van de flexwet, aldus de KNVB-woordvoerder. Na de zomer beginnen de KNVB en de belangenorganisatie van scheidsrechters (BSBV) met de onderhandelingen. Centraal daarbij staat het salaris.

Eerder bestond het plan om arbiters onder te brengen bij een uitzendbureau (Linea Recta BV), alwaar hun zakelijke en sociale belangen zouden worden behartigd. Dit is definitief van de baan nu de voetbalbond voornemens is de scheidsrechters in dienst te nemen.

Naast een vast maandsalaris kunnen de arbiters voortaan ook terugvallen op sociale zekerheden als een AOW- of WW-uitkering. Voorts zijn pensioen- en portretrechten in de nieuwe opzet gegarandeerd. Nu is het nog zo dat een scheidsrechter uit de elite-groep per wedstrijd 2.000 gulden ontvangt. Voor de A- en B-klasse bedragen deze vergoedingen respectievelijk 1.550 en 1.100 gulden.

Het geld is bedoeld als compensatie voor gederfde inkomsten. Veel (assistent-)scheidsrechters zijn als gevolg van de toegenomen werkdruk binnen het betaalde voetbal de laatste jaren in deeltijd gaan werken bij hun werkgever. De huidige vergoedingen dateren van augustus 1996, toen het scheidsrechterskorps onder leiding van de vakbond nieuwe voorwaarden afdwong na eerst met een staking te hebben gedreigd.

Volgens BSBV-bestuurslid Rien Koopman moet echter nog een lange weg worden afgelegd voordat de scheidsrechters in navolging van de profvoetballers een eigen CAO krijgen. ,,Het is een gigantisch complexe materie, waar veel gespreksronden voor nodig zijn'', zei de onderhandelaar vanmorgen. ,,Het is nog lang niet zover dat de scheidsrechters daadwerkelijk een dienstverband kunnen aangaan met de KNVB.''

Arie Treffers treedt op als voorzitter van de BSBV. Gesprekspartners zijn directeur Arie van Eijden van de KNVB, juridische specialisten van de bond en specialisten op het gebied van arbeidsrecht.

Koopman voorziet een aantal struikelblokken om met terugwerkende kracht tot een vast dienstverband te komen. ,,Zo'n constructie heeft vele haken en ogen, zowel wettelijk als fiscaal. Het heeft ook geen zin hierbij een ander land als voorbeeld te nemen. Daar gelden andere regels. We kunnen alleen naar de specifiek Nederlandse situatie kijken''.