VIJGENTAART MET MASCARPONESCHUIM

Week de vijgen een nacht lang in warm water. Doe de vijgen met hun weeknat de volgende dag in een pan en breng ze langzaam aan de kook. Laat de vijgen circa 30 minuten zachtjes koken op een laag vuur, of tot ze volledig zacht zijn. Week intussen de sultanarozijnen in warm water of week ze desgewenst in rum of in een likeur naar keuze.

Giet de vijgen af en doe ze in een keukenmachine. Giet de sultanarozijnen af en voeg ze met de amandelen, sukade, cacao, het zachte broodkruim, de olie, kaneel, nootmuskaat en honing toe. Draai met korte stootjes tot een vrij glad mengsel. Proef het mengsel nu om te controleren of het naar uw smaak zoet genoeg is. De zoetheid van de vijgen varieert namelijk nogal, zodat dit voorproeven zeker noodzakelijk is. Vet de taartvorm licht in met wat olie. Bestrooi de vorm met wat droog broodkruim en schep er dan het beslag in. Garneer de bovenkant met de pijnboompitten en walnoten en zet 30 tot 45 minuten in een op 190° C voorverwarmde oven, of tot de taart stevig aanvoelt. Laat de taart afkoelen, snijd hem in kleine puntjes en serveer met het mascarponeschuim.

Doe de mascarpone in een grote kom en klop er met een elektrische handmixer de suiker door tot u een mooi romig mengsel hebt verkregen. Klop er dan een voor een de eierdooiers door tot alles goed gemengd is. Klop er vervolgens de rum of cognac door. Doe de eiwitten in een schone kom en klop ze met de handmixer (schoongemaakt) tot stijve pieken. Spatel het eiwit door het mascarponemengsel tot alles goed gemengd is. Dek de kom af met plasticfolie en zet een aantal uur in de koelkast.

    • Kim Maclean