Van der Ploeg zet Cultuurraad op depotkunst

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) overweegt het oprichten van `collectie-filialen' waar musea meer met kunst uit hun depots kunnen doen. Verder wil hij het bruikleenverkeer tussen musea vergemakkelijken door de verzekeringen daarvoor af te schaffen.

Ook vraagt de staatssecretaris zich af of er andere dan de gebruikelijke openingstijden van musea mogelijk en wenselijk zijn. Over deze en andere ideeën heeft hij nu advies van de Raad voor Cultuur gevraagd. Dat maakte hij donderdag bekend in het Haagse Gemeentemuseum, tijdens een studiebijeenkomst van de Nederlandse Museumvereniging. De bewindsman wil `collectie-mobiliteit' nastreven.

Als voorbeelden noemde hij al eens plaatsing van museumobjecten in openbare ruimten zoals stations, ziekenhuizen en postkantoren. Hij overweegt nu zogenoemde depotplannen verplicht te stellen bij subsidieverlening aan musea: die moeten dan kunnen aantonen dat ze er alles aan doen om de stukken uit hun depots te benutten. Andere ideeën van de bewindsman zijn de plaatsing van museumstukken tegen vergoeding bij kunstuitlenen en vormen van uitlening of verhuur aan bedrijven en instellingen. (ANP)