Uit je dak

De huizenmarkt is zwaar overspannen en elke aspirant-koper weet dat. Van een gewone marktwerking is al lang geen sprake meer. Wie interesse heeft in een populair huis wordt geacht al op de drempel een bod te doen. Het liefst een paar duizend gulden boven de vraagprijs. En in veel gevallen vindt alleen een veiling plaats, waarbij slechts sprake is van een minimumprijs.

De makelaars hebben nu afgesproken dat er bij deze openbare inschrijvingen regels moeten komen, want tot nu toe wendde de makelaar, in het beste geval, zijn gezicht discreet af bij dit soort processen. Als het aan branchevereniging NVM ligt, wordt de marktwerking vanaf nu in goede banen geleid. Zo krijgen kopers drie dagen de tijd om een bod uit te brengen.

Minder realistisch is de maatregel om verkopers te verplich- ten om de verzamelde belang- stellenden volledig te informeren: niet alleen over het lekkende kraantje op zolder of over het eigengereide gedrag van de verwarmingsketel. Ook de invloed van bestemmingsplannen (flitstrein, vijfde baan Schiphol) dient keurig aan de potentiële bieder te worden verteld.

Maar hebben deze politiek correcte maatregelen zin in een markt die overspannen is? En wat blijft er van de omzet van de gemiddelde makelaar over in het theoretische geval hij de verkoper aan de NVM-regels houdt?

Als de maatregelen toch succesvol blijken te zijn, wordt de gedragscode mogelijk interessant voor de aandelenbeurs. Ook een markt die nog wel eens overspannen wil zijn met veel teleurgestelde consumenten. ,,Pas op, bij Baan is de fundering wat vochtig geworden'', zal de beursmakelaar van tevoren melden. ,,En bij ING Barings zit het dak wat losjes''.