Telecom Italia bouwt defensie op

Volgens de raad van bestuur van Telecom Italia zit ook het geherformuleerde vijandige overnamebod van Olivetti vol gaten en onduidelijkheden. Maar voor alle zekerheid wordt de eerste verdedigingslinie opgetrokken in de vorm van een fusieplan van Telecom Italia met haar dochter voor mobiele telefonie, Tim.

De raad van bestuur vergaderde gisteren vier uur over het Olivetti-bod. Dat was woensdag geherformuleerd nadat de beurscommissie Consob een eerste versie had verworpen. Telecom Italia vraagt de Consob om een nieuwe uitspraak.

Pas na een eventuele definitieve verwerping van het bod kan Telecom zijn verdedigingsplannen uitvoeren. De Italiaanse wet verbiedt het bedrijven waarop een openbaar bod is gedaan, structuurveranderingen door te voeren. De raad van bestuur van Telecom Italia gaf gisteren het groene licht voor een studie naar de mogelijkheid te fuseren met de winstgevende dochter Tim, Telecom Italia Mobile, waarvan het 60 procent bezit. Dit zou overname door Olivetti veel moeilijker maken. Volgens een ruwe schatting moet Olivetti dan 30 miljard gulden extra op tafel leggen.

Het huidige bod van 116 miljard gulden wordt al als een zware, zij het niet onmogelijke financiële inspanning gezien voor Olivetti, dat vijf keer zo klein is als Telecom Italia.

Volgens hardnekkige geruchten studeren buitenlandse telecommunicatiebedrijven als British Telecom op mogelijkheden Telecom Italia te helpen. Het centrum-linkse kabinet wil niet dat het bedrijf in buitenlandse handen komt.