SUGAR RAY

Sugar Ray stond vier jaar geleden garant voor een stevige crossover van funk, punk, metal en hiphop. Op Floored, hun tweede plaat, werd een schoorvoetend begin gemaakt naar toegankelijker nummers, zoals de commerciële reggae-single Fly. Het succes hiervan heeft de vijf mannen aangespoord hun laatste verrichting, 14:59, gereed te maken voor snelle bestijging van de hitladders. Het levert een plaat op zo zonnig als Sugar Ray's logo, hoesje en residentie Californië.

De vuige speedmetal met dreigende grunt van het eerste nummer vormt de satirische opmaat voor een gerestylde Sugar Ray. De band gaat van pure en punky pop tot reggae en hiphop (Live & Direct bevat gastrap van KRS-One) en doet geen moeite de Steve-Miller-song Abracadabra minder steriel te laten klinken dan het origineel. Vocalist Mark McGrath zou niet misstaan als crooner in zijn eigen Lonely Hearted-bar. Zo heeft de opwindende, energieke crossovercollectie van het debuut plaatsgemaakt voor een jukebox die tevergeefs schreeuwt om muntjes.

Sugar Ray: 14:59 (Atlantic/ Warner 7567-83151-2)

    • Annemiek van Grondel