Smeltwater

Het waterpeil in de grote rivieren is de afgelopen dagen flink gestegen als gevolg van het vele smeltwater dat vanuit Zwitserland en Duitsland wordt aangevoerd. Bij Haaften neemt de Waal bezit van het buitendijkse natuurgebied de Crobsewaard (zie foto). Doorgaans blijft het gebied 's winters droog. In Nijmegen liep de Waalkade woensdag al onder. Waterkerende schotten beschermen daar de benedenstad. Rijkswaterstaat maakt zich vooralsnog geen zorgen over de toestroom van het water. Naar verwachting wordt de grote hoeveelheid neerslag in de Alpen vrij geleidelijk afgevoerd. Onderzoekers van de technische universiteit in Delft presenteren vandaag een nieuwe methode om betere weersvoorspellingen te doen. De onderzoekers zijn erin geslaagd de fijne verdeling van waterdamp in de atmosfeer zichtbaar te maken. Meteorologen krijgen zo een beter beeld van de weersituatie. Overigens is de nieuwe techniek zo kostbaar dat Nederlandse weervoorspellers er op korte termijn nog geen gebruik van kunnen maken.