Ski-toeristen uit lawinedal gerepatrieerd

Honderden Nederlandse vakantiegangers zijn gisteren en vandaag gerepatrieerd uit door lawines bedreigde skigebieden in het westen van Oostenrijk. Het dodental in het Paznaundal is inmiddels opgelopen tot 37.

De evacuatie van duizenden toeristen in het Paznaundal moet volgens de autoriteiten voor het vallen van de avond zijn afgerond. Uit het dorp Ischgl moesten vandaag nog veel vakantiegangers via een luchtbrug van helikopters worden afgevoerd. In het nabijgelegen Valzur wordt nog één persoon vermist.

Niet iedereen wil zich overigens laten evacueren, Naar schatting duizend toeristen blijven in het Paznaundal achter. De autoriteiten waarschuwen dat de verbeterde weersomstandigheden het gevaar vergroot van nieuwe lawines.

Een speurhond heeft in Valtur gisteren nog een vierjarig jongetje levend onder de sneeuw vandaag gehaald na de lawine die het dorpje woensdagnacht trof. Het kind is in redelijke conditie opgenomen in een ziekenhuis. Vanmorgen werd in Galtür, dat dinsdag werd getroffen door een zware lawine, het lichaam gevonden van een zesjarig jongetje uit Groenlo. Het kind werd gisteren nog vermist nadat de lijken al waren gevonden van zijn vader en broertje en die van een man uit Lichtendvoorde en zijn twee kinderen.

De twee gezinnen zaten samen in een chalet dat door de lawine werd verpletterd. De twee echtgenotes zijn aan de ramp ontsnapt. De vrouwen zouden samen met de lichamen van hun gezinsleden aan het begin van de middag worden gerepatrieerd met een gecharterd vliegtuigje, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Aan het eind van de ochtend is een toestel van de KLM met een capaciteit van driehonderd passagiers vertrokken vanaf Schiphol om vanuit München meer geëvacueerde Nederlandse vakantiegangers terug te vliegen. Een woordvoerster van de hulpdienst SOS International van de gezamenlijke verzekeraars zei vanmorgen dat zowel verzekerden als onverzekerden worden gerepatrieerd, waarbij onverzekerden een rekening gepresenteerd krijgen. De vakantiegangers laten in Oostenrijk ,,honderden, mogelijk duizenden'' voertuigen achter die in een later stadium door de gezamenlijke verzekeraars naar Nederland zullen worden teruggebracht.

Gisteren kwamen met twee door SOS International gecharterde toestellen van Transavia een kleine driehonderd Nederlanders terug uit Oostenrijk. Ook zijn vele vakantiegangers die uit het Paznaundal zijn geëvacueerd met de trein teruggekeerd. De Oostenrijkse autoriteiten stellen een gratis trein beschikbaar voor gedupeerde vakantiegangers uit Nederland. Deze biedt ruimte aan duizend reizigers en vertrekt vanavond om 20.00 uur vanuit Landeck.

Omdat tachtig procent van de vakantiegangers op eigen gelegenheid op wintersport gaat, heeft de ANVR, de koepel van reisorganisaties, geen inzicht in het totaal aantal afzeggingen.