Rustig plassen

U zit op een openbaar toilet. Het hokje naast u is bezet. Bent u zo iemand die zich daar niets van aantrekt en gewoon begint? Ik niet. Ik wacht liever tot de Ander opent, dan bespaar ik mijzelf de schaamte dat de Ander tot in detail hoort wat ik aan het doen ben. Dit levert problemen op als de Ander hetzelfde doet. Erger dan welk toiletgeluid dan ook is de situatie waarin beide partijen elkaar geluidloos toeschreeuwen: ,,Begin dan!''

Nu ik in Japan woon, zijn mijn toiletproblemen verleden tijd. Japanse vrouwen trekken door zodra zij beginnen, zodat elk geluid wordt overstemd door het geraas van water. Als zij klaar zijn trekken ze nog een keer door om daarna zelfverzekerd het hokje uit te stappen in de prettige wetenschap dat niemand hen kan beschuldigen van darmgeluiden. Iedereen tevreden.

Behalve de milieubewusten onder de Japanners. Al dat schone water dat vooraf zinloos weggespoeld wordt! Om aan dat bezwaar tegemoet te komen werden in openbare toiletten apparaatjes geïnstalleerd. Een druk op de knop zorgt voor levensecht doortrekgeluid. Het apparaatje produceert alleen het geluid, er wordt niet echt gespoeld. Een elegante oplossing, maar hij werkt niet in de praktijk. De enige gebruiker blijkt de naïeve buitenlandse te zijn, die denkt dat het de doortrek is, en vervolgens alarm slaat omdat zij niets ziet verdwijnen. De Japanse vrouw hoort dondersgoed dat het niet het geluid van de echte doortrek is. En wie een apparaat gebruikt dat is ontworpen om toiletgeluiden te verbergen produceert vast iets dat de stilte niet kan verdragen! Er blijft maar één oplossing over: echt doortrekken. Na het gebruik van de doortrek kan de Japanse met een onschuldig gezicht naar buiten treden; zij trok alleen maar door omdat zij zo hygiënisch is. U dacht toch niet dat zij zich verlaagt tot een grote boodschap?

De laatste waterbesparende actie is een automatisch stortbakgeluid als de wc-deur wordt dichtgedaan. Een nutteloze installatie, want de onderbroek is nog niet naar beneden of het geluid is alweer verstomd. Of zou de uitvinder hopen dat een toiletgebruiker gedurende de sessie de deur af en toe open en dicht doet?

De definitieve oplossing laat op zich wachten: een continu, allesoverdonderd geluid van een Japanse reuzenwaterval.

    • Paulien Cornelisse