Rentedreiging verlamt Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs beleefde vanochtend een saaie ochtend. Vrijwel alle fondsen stonden op een licht verlies, waardoor de AEX-index aan het eind van de ochtend 4,17 punten lager noteerde op 530,34.

De geringe activiteit viel goed af te zien aan de ontwikkeling van Getronics. De winstgroei van 33 procent en het uitzicht op verdere groei die de automatiseerder vanochtend bekendmaakte konden een koersdaling niet verhinderen. Het fonds zakte met 60 eurocent tot 38,70 euro.

Vooral de angst voor een rentestijging zette de handel in aandelen vanochtend onder druk.

Gisteren zorgde een forse stijging van de orders voor duurzame consumentengoederen al voor een reden om de rente te verhogen. Ook de herziene cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal, die vanmiddag bekend worden, kunnen het rentebeleid beïnvloeden. Vooruitlopend op deze cijfers ging het rendement op de tienjarige obligatie in Nederland met vier basispunten omhoog tot 4,11 procent.

Door de internationale renteontwikkelingen stonden bijna alle Europese beurzen in de min.

Onder de hoofdfondsen was Baan de enige die een winstje kon boeken. Het aandeel steeg 15 eurocent naar 8,60 euro. KLM en Buhrmann bleven stabiel, terwijl alle overige AEX-fondsen achteruit moesten. Zo leverde ASML, dat gisteren nog goed presteerde, plotseling meer dan 4 procent in op 38,85 euro. Daarmee was het fonds nu de grootste verliezer.

Het aandeel van post- en distributiebedrijf TPG reageerde niet positief op de aankoop van het Italiaanse distributiebedrijf Tecnologistica. TPG zakte 40 eurocent naar 30,05 euro. Wel is de beurs het opmerkelijke koersverloop (een stijging van 4 procent) aan de vooravond van deze overname opgevallen. Mogelijk wordt deze, verder moeilijk verklaarde, koerstoename onderzocht door de beurswaakhond STE.

De acquisitie in de Verenigde Staten van een halfgeleiderfabrikant (kosten 1,55 miljard gulden) door Philips liet de beurs ook koud. Het aandeel zakte gewoon met de trend mee: met bijna 1 procent tot 63 euro. Beursnieuweling Devote kreeg vanochtend, na een introductieprijs van 14 euro, een eerste notering van 14,80 euro.