Rechtszaak LVMH tegen Gucci

Het Franse mode- en champagnehuis LVMH is bij de Amsterdamse ondernemingskamer een rechtszaak begonnen tegen het Italiaanse modehuis Gucci. LVMH wil dat de `gifpil' die Gucci vorige week in werking heeft gesteld weer onschadelijk wordt gemaakt. De klacht is ingediend in Amsterdam omdat Gucci een notering heeft aan de Amsterdamse beurs (en aan de beurs in New York).

LVMH heeft de afgelopen weken een belang van 34 procent opgebouwd in Gucci, voornamelijk in New York. Gucci wil best praten over een bod van LVMH op alle aandelen Gucci, maar verzet zich tegen de huidige tactiek van de Fransen om ,,sluipenderwijs'' de zeggenschap over Gucci in handen te krijgen.

Gucci, bijgestaan door onder meer de Nederlandse jurist mr. P. N. Wakkie, heeft zich daarom vorige week beschermd met een personeels-aandelenplan, een gebruikelijke vorm in de VS, maar een noviteit in Nederland.

Er is een stichting van het personeel opgericht die een optie heeft gekregen op 37 miljoen nieuwe aandelen. Daarvan zijn meteen 20 miljoen aangekocht met hulp van een renteloze lening van Gucci. Met deze manoeuvre is de zeggenschap van het belang van LVMH beperkt van 34 tot 25 procent.

Gisteren maakte LVMH bekend de beschermingsconstructie aan te vechten via een ,,soort kort geding'', zegt de Nederlandse advocaat van LVMH, mr. M.W. Josephus Jitta.

LVMH wil onder meer dat het stemrecht op de personeelsaandelen, die volgens LVMH eigenlijk van Gucci zijn, wordt geschorst. De zaak (een verzoek om een enquête en voorlopige voorzieningen) dient waarschijnlijk binnen twee weken.