Ramsj

David Selbourne (ed): Jacob d'Ancona. The city of light.

Gebonden, Little, Brown and Company 1997, van ƒ84,15 voor ƒ33,50. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam. Donner Rotterdam.

In 1990 kreeg de Britse historicus Selbourne de beschikking over een bijzonder manuscript dat eeuwenlang – in particulier bezit – een verborgen bestaan zou hebben geleid. Het betrof een reisjournaal van Jacob d'Ancona, een joods-Italiaanse koopman die in 1270 per schip naar China zou hebben geleid, en daar geruime tijd verbleef in de havenstad Zaitun, de toenmalige `city of light' aan de zuidoostkust.

Selbourne vertaalde het manuscript, en ontsloot daarmee een unieke bron over het middeleeuwse leven in China. Als het tenminste allemaal waar is.

Ivor Powell: Ndebele, leven tussen kleuren. Ingenaaid, Uniepers 1995, van ƒ49,90 voor ƒ25,–. Steven Sterk, Servetstraat 3 Utrecht.

Fraaie monografie over de kunst en materiële cultuur van de Ndebele: de verzameling Zuid-Afrikaanse stammen die hun woongebied hebben in oostelijk Transvaal. Aandacht niet alleen voor de traditionele cultuur met haar rijkdom aan kleuren en geometrische vormen (muurschilderingen, kleding, kralenwerk), maar ook voor de moderne producten – zoals een heuse Ndebele-barbiepop – waarmee het volk zich met veel verve op de blanke markt heeft geworpen.

Salman Rushdie: Oost, west. Verhalen. Gebonden, Contact 1994, van ƒ34,90 voor ƒ12,50. Scheltema Amsterdam. Donner Rotterdam.

`Met dezelfde achteloze flair waarmee Rushdie zijn romans laat uitdijen tot in de oneindigheid, heeft hij dit keer zijn thema's in een notendop weten te stoppen', aldus Bas Heijne in NRC Handelsblad over deze eerste verhalenbundel van de Indiaas-Engelse schrijver.

Heijne prijst vooral de laatste drie verhalen, waarin oost en west als het ware samensmelten en het hoofdthema van Rushdie onverhuld naar voren komt: de ambivalentie van iemand die is opgegroeid in twee culturen, zich in beide redelijk op zijn gemak voelt, maar desondanks een buitenstaander blijft.

Nikkyo Niwano: Hedendaags Boeddhisme. Gebonden, Servire 1996, van ƒ69,– voor ƒ29,90. De Slegte.

Een van de vele New Age-achtige boeken die deze maand de ramsjmarkt overspoelen. Het is geschreven `vanuit het verlangen iedereen in staat te stellen de weldadige invloed van de soetra te ervaren, en haar wijsheid te begrijpen in de context van vandaag'. Uitgangspunt is De Drievoudige Lotus Soetra die, in een uitgave van Servire, ook al in de ramsj ligt (van ƒ69,– voor ƒ29,90).

Voor de liefhebbers nog een paar titels uit dit aanbod: Trialogen op de rand van het westers denken, een gesprek tussen Rupert Sheldrake, Ralph Abraham en Terence McKenna over `chaos, creativiteit en verbeelding op weg naar een visionaire toekomst' (van ƒ39,90 voor ƒ14,90), en Wetenschap en spiritualiteit, opnieuw een gesprek van Sheldrake, deze keer met de Amerikaanse priester Matthew Fox (van ƒ34,90 voor ƒ12,90).

En dan zijn er nog twee boeken die de inmiddels verlichte geest ook nog aan een gezond lichaam kan helpen: Het boek der Chinese gezondheidsoefeningen (van ƒ45,– voor ƒ14,90) en Chinese Massage-Therapie, verzorgd door – zo stelt de flaptekst de lezer gerust – een aantal `westers geschoolde' Chinese artsen (van ƒ45,– voor ƒ14,90). Alle titels bij De Slegte, die daarmee voor een prachtig tijdsbeeld zorgt.

Anthony Storr: Feet of clay. Saints, sinners, and madmen: a study of gurus. Gebonden, Free Press 1996, van ƒ54,95 voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam.

Zorgvuldig geschreven studie over de menselijke behoefte aan zekerheid en de figuur die bij uitstek op die behoefte inspeelt: de goeroe. Een tiental sterk uiteenlopende goeroes komt aan de orde, onder wie Goerdjieff, de Bhagwan, Rudolf Steiner, Gustav Jung, Sigmund Freud, Ignatius van Loyola en Jezus. Hoe groot de verschillen (ook in morele zin) ook zijn tussen deze mannen, qua persoonlijkheidsstructuur vertonen ze veel overeenkomsten, zo maakt Storr aannemelijk.

Ismail Kadare: The concert. Gebonden, William Morrow and Company 1994, van ƒ57,25 voor ƒ9,95. Het Martyrium.

Politiek-historische roman die zich afspeelt in het Albanië van de vroege jaren zeventig, toen beschermheer Mao onverhoeds zijn handen aftrok van de Europese dwergsatelliet, en dictator Hoxha het verder in zijn eentje moest zien te redden. Hoofdpersoon is de archeologe Silva Dibra die een lange speurtocht – tot in China toe – onderneemt naar de verblijfplaats van haar broer, een in ongenade gevallen legerofficier. Spannend en curieus.

Lisa Jardine: Worldly goods.

A new history of the Renaissance.

Ingenaaid, Papermac 1996, van ƒ40,80 voor ƒ19,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Veelgeprezen boek waarin de kunst en cultuur van de Renaissance wordt voorzien van een stevig economisch fundament. Het was de tijd van opbloeiende internationale handel, benadrukt Jardine, gepaard aan een enorme vraag naar `worldly goods' als schilderijen, kostbare boeken en luxe artikelen uit het Nabije en Verre Oosten.De Renaissance dus als een commercieel wonder, als het product van `a pan-European feelgood factor beyond John Major's wildest dreams', zoals de Sunday Times het enkele jaren terug formuleerde.

    • Henk Lagerwaard