Politie zet politicus Brunssum uit de raad

,,Ik ben geen papegaai'', riep burgemeester A. Jacobs van Brunssum woensdagavond in de gemeenteraad naar raadslid J. Palmen, die bij een verhit debat in herhaling viel. ,,Dat weet ik'', antwoordde Palmen, ,,want u bent een circusdirecteur.'' De burgervader ontnam Palmen van de eenmansfractie Burgerbelangen vervolgens het woord.

Toen Palmen na een schorsing weigerde te zwijgen, vroeg Jacobs hem de zaal te verlaten. Palmen maakte geen aanstalten, waarop de burgemeester de politie belde die het raadslid verwijderde.

De discussie ging in het bijzonder over de sociale dienst, herinnert raadslid M. Lommerse (Progressief Akkoord) zich. ,,De dienst dreigt een boete van het rijk te krijgen, omdat ze fraudeurs onvoldoende zou aanpakken'', verduidelijkt de 75-jarige Lommerse. ,,Daarom is er een interim-manager aangesteld, die 200 gulden per uur kost. Tevoren dacht ik al: ojee, dat geeft troubles. En jawel hoor. De burgemeester en Palmen vlogen elkaar prompt in de haren.''

Raadslid mr. Jo Palmen heeft ,,geen behoefte'' op de affaire te reageren. Zijn broer mr. Jef van Palmen Palmen & Associates, een bureau voor publiek recht, zegt: ,,Mijn cliënt Jo – nee, hij is geen lieverdje – zei in het debat dat de vroegere chef sociale dienst niet is wegbezuinigd, maar is weggestuurd en dat die man ten onrechte nog salaris krijgt. Wethouder Van Betuw zei dat dat voor zijn tijd was gebeurd. Mijn cliënt mocht toen niks meer zeggen, maar daar voelde hij niet voor. Dus moest de politie er aan te pas komen.''