Philips doet bod op fabrikant in VS

Philips heeft een bod uitgebracht van ruim 1,54 miljard gulden op de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders VLSI. Dat maakte het elektronicaconcern vanochtend bekend. Philips biedt 17 dollar per aandeel, bijna 70 procent meer dan de slotkoers van VLSI van gisteren.

Halfgeleiders, zoals chips voor toepassingen in bijvoorbeeld auto's en consumentenelektronica, vormen een markt waarin Philips wil groeien. Over een overname van een chipfabrikant wordt al gespeculeerd sinds Philips de afgelopen twee jaar door verkoop van belangen in onder meer ASML en Polygram ruimte creëerde voor een grote acquisitie. Het bedrijf heeft voldoende middelen in kas om de gewenste overname te financieren.

De divisie halfgeleiders levert een belangrijke bijdrage aan de winst van Philips. Het concern zette eerder dit jaar zijn zinnen op een omzetverdubbeling tot 18 miljard in deze divisie in de komende vier jaar. VLSI zet ruim een miljard gulden om. Topman Boonstra denkt dat de twee bedrijven samen kunnen uitgroeien tot een wereldspeler in halfgeleiders. Philips is nu de nummer negen in de chipindustrie, met een marktaandeel van zo'n drie procent.

De halfgeleidersindustrie groeit jaarlijks ruim 15 procent maar kampt wel met een jaarlijkse prijserosie van zo'n 10 procent. Philips houdt zich desondanks goed staande op die markt. De prijsdalingen spelen zich vooral af bij computerchips, terwijl het concern zich vooral richt op chips voor mobiele telefonie en andere communicatiemiddelen. De in het Amerikaanse San Jose (Californië) gevestigde chipfabrikant levert halfgeleiders voor mobiele telefonie en consumentenelectronica die een aanvulling vormen op de chips die Philips zelf maakt. Philips wil VLSI, dat 2200 werknemers telt, toevoegen aan de eigen halfgeleidersdivisie Philips Semiconductors.

Het bod geldt tot woensdag. Philips spreekt van ,,een buitengewoon aantrekkelijk aanbod'' voor de aandeelhouders van VLSI. De Amsterdamse beurs reageerde vanochtend lauw op de overnameplannen. Het aandeel Philips daalde iets minder dan een procent in waarde tot 63 euro.