Paul Watkins

Paul Watkins is de naam van een jonge Brits-Amerikaanse auteur die al zes boeken op zijn naam heeft staan en voor zijn debuutroman genomineerd werd voor de Booker Prize. Paul Watkins is ook de naam van de van oorsprong Oost-Duitse hoofdpersoon van The Story of My Disappearance, de nieuwe roman van de gelijknamige schrijver. Evenals zijn personage heeft de auteur Paul Watkins gewerkt op trawlers aan de Amerikaanse Oostkust, maar zijn Eton- en Yale-achtergrond haalt het niet bij de avonturen van zijn fictieve tegenhanger.

Aan het begin van het boek zijn Paul en zijn vriendin Suleika, die samen een vissersboot runnen op Rhode Island, getuige van een moord in hun havencafé. Paul herkent de moordenaar, en er volgen flashbacks waaruit blijkt dat het stel zich in het verleden niet alleen met vissen bezig hield. Watkins, eigenlijk Wedekind, is een jonge Oost-Duitser die in 1984 door de Stasi wordt gedwongen zijn beste vriend Ingo te bespioneren tijdens hun legerdienst in Afghanistan. Beiden worden gevangen genomen door de Mujaheddin, Paul wordt weer vrijgelaten en vervolgens door de KGB naar Amerika gestuurd, waar hij wordt ingezet bij de smokkeloperatie die schuilgaat achter Suleika's vissersboot. Na de val van de Muur houdt dat op, maar wanneer Paul en Suleika denken alles achter zich te kunnen laten, duiken er ongewenste elementen uit het verleden op.

Watkins verweeft op een knappe manier heden en verleden, en slaagt er even goed in het ruige vissersleven van Rhode Island op te roepen als een legerkamp in de bergen van Afghanistan. De langzame onthulling van wat er zich dààr afspeelde, vormt de kern van het boek, met vragen over vriendschap, verraad en loyaliteit. Maar Watkins' roman is in de eerste plaats een spannende pageturner, waarin je graag een paar onwaarschijnlijkheden voor lief neemt.

Paul Watkins: The Story of My Disappearance. Faber, 231 blz. ƒ21,-.