Pas verschenen

Maria Stahlie: Zondagskinderen. Prometheus, 272 blz. ƒ39,90

Verhalenbundel van Maria Stahlie waarin overwachte gebeurtenissen inbreuk maken op de vertrouwde wereld van de hoofdpersonen. Stahlie ontving voor haar roman Honderd deuren de Multatuliprijs 1997.

Richard Price: Freedomland. Vert. Lilian Schreuder, Anthos, 573 blz. ƒ49,90

Thriller waarin een zwarte rechercheur op zoek gaat naar het verdwenen zoontje van een blanke vrouw. Auteur Richard Price grijpt met dit boek terug op eerdere thema's en laat het verhaal afspelen in een verpauperde Amerikaanse stad die geteisterd wordt door rassenstrijd. Het verhaal zal verfilmd worden door Paramount Pictures. `Price verrast met een nauwkeurige, realistische tekening van emotionele onttakeling.' (Hester Carvalho, Boeken 25-9-98)

Almudena Grandes: Vrijdag zal ik je noemen. Vert. Esther van Buuren en Jacqueline Hulst, Prometheus, 347 blz. ƒ34,90

Herdruk van een roman van de Spaanse schrijfster Almudena Grandes (1960) die in 1992 bij uitgeverij Agathon is verschenen. Benito Marin, een afzichtelijke man met licht sadistische fantasieën slaagt er uiteindelijk in een vrouw te vinden die zich als een slavin aan hem onderwerpt. Livia Verstegen: `Ondanks het wat rauwe onderwerp is het een poëtisch boek. Met name de jeugdherinneringen van Benito zijn prachtig.' (CS 30-10-92)

Zora Neale Hurston: En ze keken naar God. Vert. Lieke Frese, De Geus, 207 blz. ƒ32,90

Roman van Zora Neale Hurston (1891-1960), voor het eerst verschenen in 1937, vertelt het verhaal van de bastaard Janie die aan het begin van deze eeuw door haar grootmoeder wordt opgevoed. Hurston, antropologe, met eigenzinnige opvattingen over de Amerikaanse rassenpolitiek, is van grote invloed geweest voor de Afro-Amerikaanse cultuur in deze eeuw.

Malachy McCourt: Een zwemmende monnik. Vert. Peter Abelsen, Bert Bakker, 288 blz. ƒ39,90

Herinneringen van schrijver en acteur Malachy McCourt, jongere broer van Pulitzer Prize-winnaar Frank McCourt (De as van mijn moeder), waarin ook hij teruggaat naar zijn armoedige jeugd in het Ierse Limerick. `A Monk Swimming is een uitbundige, burleske schelmenroman, waar niettemin die bittere jeugd steeds doorheen schemert.' (Boeken 11-12-98)

Michael Cunningham: De uren. Vert. Servaas Goddijn, Bert Bakker, 224 blz. ƒ34,90

Michael Cunningham (1952) verweeft in zijn nieuwe roman het leven en werk van Virginia Woolf met dat van zijn personages die evenzeer worstelen met de tegenstrijdigheden van liefde en sterfelijkheid, hoop en wanhoop. `Een schrijver die zo'n afgesleten moraal weer als nieuw kan laten blinken, verdient een groot en aandachtig publiek.' (Pieter Steinz, Boeken 29-1-99)

Diane Wood Middlebrook: Maatwerk. Vert. Clara Benink, Arena, 318 blz. ƒ49,90

Biografie over jazzmusicus Billy Tipton, die bij zijn dood in 1989, een vrouw bleek te zijn. Het gegeven vormde een inspiratiebron voor toneelstukken, musicals en boeken, waaronder de recent in deze krant besproken roman Trompet van Jackie Kay (Boeken, 27-11-98). Diane Wood Middlebrook verwierf bekendheid met haar biografie over Anne Sexton, die genomineerd werd voor de National Book Award.

Philip Roth: Ik was getrouwd met een communist. Vert. Else Hoog, Meulenhoff, 383 blz. ƒ45,-

Philip Roths nieuwste roman speelt zich af in de jaren vijftig tijdens de hoogtijdagen van het McCarthy-tijdperk. Zijn literaire alter ego, Nathan Zuckerman, tekent het verhaal op van een communistische hoorspelacteur die op de zwarte lijst belandt. Hans Hoenjet: `Een knap geconstrueerde proeve van links-liberale correctheid.' (Boeken, 11-12-98)