Pas verschenen

Reindert Falkenburg, Jan de Jong e.a. (red.): Hof-, staats- en stadsceremonies/Court, State and City Ceremonies. Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek 1998. Waanders, 307 blz, ƒ225,–

Wetenschappelijke bundel over een feestelijk onderwerp: festivals, toneelopvoeringen, hofrituelen, `blijde inkomsten' en vuurwerktheater in de 16de en 17de eeuw. Bij al deze activiteiten waren schilders, schrijvers, architecten en musici betrokken, die tezamen borg stonden voor fantastische en politiek vaak invloedrijke spektakels.

John Schuster: Poortwachters over immigratie. Het debat over immigratie in het naoorlogse Groot-Brittannië en Nederland. Het Spinhuis, 308 blz. ƒ45,–

Studie van antropoloog John Schuster naar de zichtbare en onzichtbare middelen die twee voormalige koloniale naties gebruikten om de immigratie het hoofd te bieden. Schuster onderzoekt vooral de ideologische uitgangspunten achter het concrete beleid.

Jos de Kroon: Omzien naar de psyche. Een kritisch-historische benadering van de psychiatrie. Boom, 315 blz. ƒ59,–

Geïllustreerde historiografie van de psychiatrie. Volgens De Kroon, zelf psychiater, is zijn vak altijd onderworpen geweest aan maatschappelijke ontwikkelingen buiten de spreekkamer. Eén moderne verworvenheid is echter altijd dominant gebleven: de betekenis van de natuurwetenschappen.