Overname TPG in Italië voor 165 mln

De TNT Post Groep (TPG) heeft voor 165 miljoen gulden een Italiaans logistiek bedrijf, Tecnologistica uit Milaan, overgenomen. Daarmee voegt TPG ongeveer 750 miljoen gulden omzet toe aan `logistiek', de kleinste van zijn drie divisies. Dat heeft het concern, een van de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs, vanochtend bekend gemaakt.

TPG richt zich behalve op post (in 1997 ongeveer 7 miljard gulden omzet) en pakketvervoer (7 miljard omzet) ook op logistiek (omzet in 1997 zo'n 2 miljard). De grootste overnames van TPG in de afgelopen jaren waren twee pakketvervoerders: het Australische TNT, begin 1997, voor 2,7 miljard gulden en het Franse JetServices, twee maanden geleden voor 670 miljoen gulden.

TPG verwacht veel van `logistiek', een gefragmenteerde en nog onderontwikkelde markt met kansen om te groeien. ,,In logistiek gaat het nog niet om schaalgrootte'', zei bestuursvoorzitter A.J. Scheepbouwer van TPG vanochtend in een toelichting. ,,Maar om het verwerven van nieuwe vaardigheden en het uitbreiden van het netwerk in Europa. Geen scale, maar skills. We moeten industriële bedrijven nog overhalen om hun logistiek – het beheren en op tijd afleveren van voorraden – uit te besteden.'' In Europa ligt het percentage `uitbestede' logistiek op 20 tot 25 procent, in Italië nog lager.

De omzet van Tecnologistica was vorig jaar 734 miljoen gulden. TPG betaalt ,,ongeveer 10 keer het bedrijfsresultaat'' wat volgens financieel bestuurder M.P. Bakker het gemiddelde in de branche is. Tecnologistica heeft 1800 werknemers en is behalve in Italië (driekwart van de omzet) ook actief in Duitsland en Frankrijk. Het heeft 1,3 miljoen vierkante meter magazijnruimte verdeeld over 89 magazijnen, waarmee TPG zijn aantal vierkante meters verdubbelt. Tecnologistica heeft ongeveer tweehonderd klanten in onder meer de automobielsector (een Fiat-dochter), de bandenindustrie (Continental), de elektronica (Siemens) en de detailhandel (Calvin Klein).

TPG kreeg het bedrijf vier maanden geleden aangeboden van een drietal Italiaanse banken dat eind 1997 de leiding in handen had genomen. Tecnologistica had financiële groeistuipen, waarna de banken de pioniers had vervangen door een nieuw management. ,,We moeten het nog aanscherpen'', zei Scheepbouwer. ,,Het afgelopen jaar heeft de nadruk op financiële consolidatie gelegen, niet op de markt.''

De koers van het aandeel, die gisteren met 4 procent was gestegen, leverde vanochtend weer een procent in.