Kuiper gevraagd als schaatscoach marathonploeg

Oud-wielrenner Hennie Kuiper overweegt volgend seizoen schaatscoach te worden bij de nieuwe marathonploeg Frisia Financieringen. Kuiper werd deze week benaderd door oud-schaatser Gauke Nijholt, die op zijn beurt was geïnformeerd door sponsor Dirk Scheringa. Scheringa, ook actief als voorzitter van de voetbalclub AZ, heeft voor volgend seizoen vier bekende marathonschaatsers gecontracteerd: Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent, olympisch kampioen Piet Kleine, René Ruitenberg en Jan-Eise Kromkamp.

Kuiper (50) voelt veel voor een overgang naar de schaatssport. Na zijn actieve wielerloopbaan was hij ploegleider bij het Amerikaanse Motorola. Vorig jaar was hij tijdelijk actief als bondscoach van de nationale vrouwenploeg. Met oud-voetballer Gerard Somer begon hij een sponsoradviesbureau, dat op een teleurstelling uitliep. ,,Gezien de samenstelling van de ploeg heeft Scheringa serieuze bedoelingen'', aldus Kuiper. ,,In dat geval is hij bij mij aan het goede adres.''