Kirsty Gunn

Een thuis – een plaats om te verblijven, te ontvluchten, naar terug te keren; om te herinneren of te vergeten – dat is het steeds terugkerende motief van This Place You Return to Is Home, de nieuwe verhalenbundel van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Kirsty Gunn. En dat voorspelt niet veel goeds. In haar twee eerdere romans, Rain en vooral The Keepsake, is `thuis' een plaats van diepe ellende en treurigheid, bevolkt door dysfunctionele gezinnen waar de vrouwen geboren slachtoffers en de mannen onverbeterlijke schoften zijn. Ontsnappen is niet mogelijk, lijkt Gunn met haar titel al te zeggen.

In `Not That Much to Go On' rijdt een vrouw met haar drie kinderen in de auto weg van de stad en haar beklemmende huwelijk, naar het verlaten familiehuis op het platteland. Ze heeft het gevoel dat ze eindelijk thuiskomt. In `Not That Much to Go On: 2' krijgen we het perspectief van de kinderen. Ze missen hun huis, hun vader en hun school, en hangen de hele dag maar wat rond in het dorp of de bibliotheek, omdat hun moeder zich sinds ze zijn aangekomen niet meer om hen bekommert en dag en nacht door de velden zwerft. De moeders in Gunns verhalen zijn vaak koel en afstandelijk of machteloos en ongelukkig. Soms worden ze vervangen door beschermende grootmoeders of een akelige tante. De enkele keer dat er sprake is van een gelukkig thuis veroorzaakt dat ook problemen: een vrouw ervaart haar herinneringen aan het idyllische huwelijk van haar ouders als een obstakel in haar eigen relatie.

Gunn schrijft in een beeldende, poëtische stijl, met veel regels wit voor dramatische of retorische effecten, en de visuele impact van heldere scènes uit een kunstzinnige film; esthetisch verantwoorde treurigheid alom. Daarbij komt een zwaar aangezette symboliek, waarin bijvoorbeeld bebloede huiden steeds terugkeren. Haar verhalen hebben vaak iets fragmentarisch, als stijloefeningen voor een roman over hetzelfde onderwerp. Maar wie van zinnen houdt als `Aunt Eila wrote me letters that arrived once a month like bleeding', zal het waarschijnlijk prachtig vinden.

Kirsty Gunn: This Place You Return to Is Home. Granta, 200 blz. ƒ41,30.