Internationale beurzen

LONDEN

Aanhoudend gunstige berichten over de Amerikaanse economie zorgden vanmorgen in Londen en de rest van de Europese beurzen voor een koele stemming. De geschrokken obligatiemarkten volgden de Amerikaanse naar beneden, waardoor de rente op de kapitaalmarkt steeg. Dat is ongunstig voor de waardering van aandelen.

De FTSE-index stond 0,3 procent lager op 6206,5 punten. Aandelen van banken en farmaciebedrijven, eerder in de week nog aanjagers van de beurs, leidden de index vanmorgen naar beneden. Aandelen van de verzekeringsmaatschappij Alliance & Leicester leden onder tegenvallende jaarcijfers.

Dat A&L eigen aandelen wil inkopen woog niet op tegen een advies van effectenbank Kleinwort Benson om de aandelen niet langer te kopen, maar te houden.

FRANKFURT

Duitse aandelen leden onder de oplopende obligatierendementen, die in Frankfurt stegen tot boven de 4 procent voor de tienjaars staatsobligaties. Ook vrezen beleggers dat de economische groei in Duitsland verder vertraagt, zeker nadat gisteren een inflatiecijfer van nog slechts 0,2 procent bekend werd.

Dresdner Bank bleef lijden onder de winstdaling met 7 procent die gisteren bekend werd. DaimlerChrysler moest 2,3 procent terug nadat een winststijging gisteren al geen indruk maakte op beleggers. De DAX-index was rond het middaguur 1,7 procent lager op ruim 4874 punten.

PARIJS

Ook de CAC-40 index voor Franse aandelen was vanmorgen fors lager, met 1,5 procent op 4153 punten. De bank Société Générale, adverteerdersgroep Havas en Moulinex waren onder de weinige fondsen die hoger noteerden. Parijs had last van dezelfde angst voor een hogere Amerikaanse rente die door de andere beurzen in Europa spookte. Bic en het electronicaconcern Schneider waren onder de belangrijkste slachtoffers van de slechte stemming, die versterkt werd door lage omzetten en het aflopen van optieseries aan het einde van de dag.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde verloor 102,91 punten (0,7 procent), en eindigde daarmee op 14.367,54 punten. De daling werd veroorzaakt door winstnemingen.

NEW YORK

Wall Street sloot gisteren opnieuw lager. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 33,33 punten (0,35 procent) tot 9366,34 punten. Boosdoener was de obligatiemarkt waar de koersen verder daalden. Dat haalde ook de aandelenkoersen omlaag. De voorgaande handelsdag sloot de Dow al 144 punten lager. Even leek het erop dat dit verlies gisteren zou worden overtroffen, maar de aandelenkoersen trokken later weer aan. Reden voor de zwakte was de angst voor hogere rentevoeten, nadat bleek dat de orderontvangst voor duurzame gebruiksgoederen van de Amerikaanse industrie in januari ruim boven verwachting met 3,9 procent is toegenomen.