Geveke wil naar grotere overnames

Technische handelsonderneming Geveke wil de dominantie van motoren en grondverzetmachines (Caterpillar) in haar omzet verminderen. Daartoe wil het bedrijf de komende jaren grotere acquisities doen.

Het omzetaandeel van motoren en grondverzetmachines is nu 76 procent. Dat moet naar circa 60 procent in het jaar 2000. ,,De afgelopen jaren hebben we vooral kralen en paarlen geregen'', zei president-directeur C. Knol vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. ,,Die kleine overnames zijn mooi, die hebben een fraaie pay back en relatief weinig risiso's. Maar al zijn ze mooi, het nadeel is dat ze klein zijn.''

De komende jaren wil Geveke ook ,,grotere stappen zetten''. Knol denkt daarbij aan bedrijven met een omzet van minimaal 100 miljoen. Geveke zal zich bij nieuwe overnemingen niet beperken tot de Benelux en Scandinavië, waarop het zich nu concentreert. De handelsonderneming is met name geïnteresseerd in het kopen van zogenoemde meerlijnsdealerschappen, de assortimentsgroothandel en dienstverlenende bedrijven. Vooral door veel after sales service te doen wil Geveke zijn risicoprofiel verlagen en minder conjunctuurgevoelig worden.

Afgelopen jaren heerste bij Geveke een soort taboe op de uitgifte van nieuwe aandelen omdat de directie verwatering wilde voorkomen. Maar de financiële polsstok voor grotere acquisities is nog steeds erg beperkt. Daarom sluit de directie nu, indien daartoe aanleiding bestaat, een aandelenemissie niet langer uit.

In 1998 kocht de technische handelsonderneming acht bedrijven met een gezamenlijke omzet van 88,9 miljoen. De resultaten van zeven acquisities zijn in de cijfers over 1998 verwerkt. In totaal leverden de zeven een bijdrage van 3,7 miljoen aan de winst. In '98 wist Geveke zijn nettowinst met 23 procent te verhogen tot 33,7 miljoen. De omzet ging met 19,2 procent omhoog naar 1,35 miljard. Voor 1999 verwacht de directie ,,een duidelijk hogere nettowinst''.