Gestolen foto's

Een aantal fotografen beschuldigt een Gronings antiquariaat van het verkopen van gestolen foto's en het schenden van hun auteursrecht in de verkoopcatalogus. Volgens de eigenaar van het antiquariaat heeft hij de bedoelde foto's te goeder trouw van een andere handelaar overgenomen.

Het gaat om portretten van onder andere Gerard Reve en Godfried Bomans, die op een Haarlemse beurs eind vorig jaar zijn aangeboden, zegt fotograaf Klaas Koppe. ``Ik hoorde dat mijn foto's daar te koop werden aangeboden en heb de catalogus van de verkoper aangevraagd.'' De afdrukken van hem en een aantal andere fotografen zijn volgens Koppe ontvreemd uit het archief van het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. Bovendien bleek in een door antiquariaat Postma uitgegeven catalogus een aantal foto's afgedrukt zonder dat de vereiste toestemming daarvoor was gevraagd. Volgens Koppe had de handelaar uit de lage prijs van de foto's af kunnen leiden dat het om oneerlijk verkregen materiaal ging. ``Als je een fiets voor vijfentwintig gulden koopt, weet je ook wat er aan de hand is.''

Eigenaar J. Postma van het gelijknamige antiquariaat was zich van geen kwaad bewust tot Koppe hem belde. Hij erkent dat de foto's waarschijnlijk uit het krantenarchief afkomstig zijn. ``Ik heb ze enige tijd geleden gekocht op de boekenmarkt in Deventer. Het waren prachtige foto's voor een redelijke prijs. Ik had geen enkele aanwijzing dat er iets mis kon zijn. Anders hadden we het nooit gedaan.''

Postma kocht de foto's van een Amsterdamse brandweerman, die volhoudt dat ook hij ze te goeder trouw heeft aangeschaft. Nadat plaatsvervangend hoofdredacteur Joost van der Vaart van NRC Handelsblad hem enkele weken geleden om opheldering had gevraagd, heeft Postma de foto's voorlopig uit de handel genomen. Hij heeft ze nog niet teruggestuurd naar het archief. ``Ik heb er al weken niets meer over gehoord, voorlopig bewaar ik de hele partij maar.'' Er zijn nog steeds foto's uit het krantenarchief in omloop, zegt hij. ``Dit weekend kwam ik er nog een aantal tegen op een markt in de Westerkerk. Die heb ik gekocht.''

De kranten hebben bij de Rotterdamse politie aangifte gedaan van diefstal uit hun archief, maar het onderzoek lijkt niet erg te vlotten. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat ``eraan wordt gewerkt''. Men heeft geen idee wie de dief is.

Klaas Koppe wil van de antiquaar weten hoeveel foto's zijn verkocht voordat de verkoop werd stopgezet. Hij wil dat de handelaar de gemaakte winst op die foto's aan hem afdraagt. Volgens Postma heeft hij ``hooguit een of twee foto's'' verkocht. Koppe: ``Een kennis die mij over de hele zaak tipte heeft er in ieder geval twee gekocht.''

Vincent Mentzel, NRC-Handelsblad-fotograaf, en eveneens gedupeerd, gaat Postma in ieder geval een rekening sturen voor de publicatie van zijn foto's in de catalogus die ter gelegenheid van de Haarlemse beurs werd gemaakt. Postma meent ook hierin echter in zijn recht te staan. ``In een verkoopcatalogus mag je een bepaald percentage van de te verkopen waar afdrukken zonder rechten te betalen. Daaraan hebben wij ons keurig gehouden. Mocht blijken dat we toch te veel gereproduceerd hebben, dan zullen we de rechten betalen. Wij houden ons aan de letter van de wet.''