Brussels by night

Europees commissaris Sir Leon Brittan (Buitenlandse Handel) waarschuwde er vorige maand tijdens een spreekbeurt in zijn geboorteland al voor. De onderhandelingen over Agenda 2000, waarin het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de jaren 2001 tot 2006 wordt geschetst, zouden langdurig worden. Brittans voorspelling blijkt nu een Brits understatement bij uitstek. De onderhandelingen gingen maandag met protesten van zo'n 30.000 boeren uit heel Europa - van start met `bilateraaltjes', waarbij afzonderlijke lidstaten hun standpunt bij voorzitter Funke de Duitse voorzitter van de raad - konden neerleggen.

De Nederlandse minister Apotheker had zijn verhaal nog niet gedaan of hij moest dinsdag terug naar Den Haag om de zaken op het varkensfront te regelen. Eenmaal terug was er woensdag een diner voor de ministers om te bezien hoe enige voortgang kon worden bereikt, waarna Funke tot diep in de nacht bezig was compromissen te formuleren in de `dossiers' rundvlees, akkerbouw en wijn. Die presenteerde hij gistermorgen, met de mededeling dat de zuivel 's middags zou volgen.

De man kon nauwelijks een boterham eten of een nieuwe ronde van `bilateralen' begon om drie uur `s middags. Om kwart voor één 's nachts was volgens schema Finland als laatste aan de beurt. Dat gaf Funke de tijd om opnieuw een compromis te bedenken dat vervolgens om twee uur in de plenaire vergadering ter sprake kon worden gebracht. Voor diplomaten, die de Brusselse mores op hun duimpje kennen was het intussen de vraag of de voorzitter op dat moment nog `compos mentis' was, ofwel volledig bij zijn zinnen. Andere diplomaten met minder clementie stelden daar tegenover de vraag of iemand die zo'n vergaderschema bedenkt van meet af aan wel `compos mentis' is.