Britse autoriteiten blijven blunderen

Aan de stoet van blunders in de zaak rond de onopgeloste moord op de zwarte Britse tiener Stephen Lawrence lijkt geen einde te komen. Namen van informanten die onbekend hadden moeten blijven zijn vrijgegeven en het monument voor de vermoorde werd beklad ondanks een opgestelde politiecamera.

Sir William Macpherson, de oud-rechter die eerder deze week zijn vernietigende rapport over incompetentie en racisme bij de Londense politie in de zaak-Lawrence publiceerde, moest gisteren zelf excuses maken. In het rapport bleek een lijst te zijn opgenomen waarin veertig getuigen en informanten die anoniem hadden moeten blijven met naam en adres werden genoemd. De informanten kregen gisteren politiebewaking.

De lijst was niet alleen aan de pers verstrekt maar ook aan de vijf vermoedelijke daders van de moord, omdat iedereen die tijdens het onderzoek door Macpherson had getuigd een exemplaar van het rapport kreeg. Door het mislukte politie-onderzoek zijn de vijf nog steeds op vrije voeten zijn en wonen ze hetzelfde deel van Zuid-Londen.

Onder de kop `Pak ze' loofde The Mirror gisteren een bedrag van 50.000 pond (160.000 gulden) uit voor nieuwe informatie die leidt tot hun arrestatie.

Eerder op de dag moest de politie opnieuw excuses maken, nadat vandalen de gedenksteen op de plek waar Stephen Lawrence in 1993 door messteken stierf met witte verf hadden besmeurd. De filmcamera die daar hangt bleek door de politie eerder door een `dummy' zonder film te zijn vervangen, waardoor de daders niet waren gefotografeerd. ,,We kunnen niet elke situatie bewaken'', zei een politiewoordvoerder aanvankelijk.

Minister Straw (Binnenlandse Zaken) noemde de publicatie van de lijst informanten een ,,ernstige vergissing'', maar zei dat zijn ministerie niet verantwoordelijk was omdat het alleen als distributeur van het onafhankelijke rapport was opgetreden.

Het rapport is weken lang door zijn ministerie bestudeerd. Straw kon niet uitleggen waarom niemand de lijst had opgemerkt.

Een genoemde informant zei ,,verbijsterd'' te zijn. ,,Ik dacht mijn informatie vertrouwelijk zou blijven.'' Er bestaat vrees dat nu minder mensen bereid zullen zijn informatie aan de politie door te geven, zelfs via anonieme `kliklijnen'. De lijst geeft de namen en de adressen van degenen met wie de politie van het district Kent in de eerste twee weken na de moord contact heeft gehad. Ook staan er de adressen in van de huizen die de politie heeft gebruikt voor surveillance.

De ouders van Stephen Lawrence hebben gisteren een schadeclaim ingediend bij de politie. Zij eisen smartengeld omdat de politie het onderzoek heeft verprutst.

Het Lawrence-rapport is online te lezen op: www.official-documents.co.uk/document/cm42/4262/4262.htm