Botsing met trein: 3 doden

Door een botsing met een trein op de overweg aan de Leienseweg tussen Blauwkapel en Bilthoven zijn vanmorgen de drie inzittenden van een auto om het leven gekomen. De slachtoffers zijn allen mannen, een 28-jarige Bilthovenaar en twee Utrechters van 31 en 23 jaar oud.

Het treinverkeer in midden-Nederland raakte door het ongeval ernstig ontregeld. Reizigers naar het oosten en het noorden konden niet verder reizen dan tot Utrecht. Voor de bestemmingen Goningen en Leeuwarden moest men via Schiphol.

Volgens een woordvoerder van de politie is de bestuurder van de personenauto bij de overweg naast de spoorwegbomen gaan staan. Nadat de trein uit de richting Amersfoort was gepasseerd, heeft hij de knipperlichten en de bomen gemeden en is hij het spoor overgestoken. Op dat moment werden de drie inzittenden vermoedelijk verrast door de stoptrein Utrecht-Bilthoven die uit de andere richting kwam. ,,Het voertuig is voor de trein terechtgekomen en tientallen meters meegesleurd waarna de auto in de berm is beland'', aldus de woordvoerder.

Twee van de drie mannelijke inzittenden waren op slag dood. De derde is ,,levensgevaarlijk gewond overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Utrecht waar hij enige uren later overleed''. De acht passagiers van de stoptrein, inclusief het NS-personeel, zijn opgevangen door de Nederlandse Spoorwegen en hen is slachtofferhulp aangeboden.

Door het ongeluk raakte het voorste wielenstel van de trein naast de rails hetgeen langdurende vertraging zal veroorzaken. De politie verwacht dat het spoor Utrecht-Amersfoort 24 uur is gestremd. Naar verwachting is het baanvak Amersfoort-Utrecht vanmiddag weer toegankelijk voor treinverkeer.

De NS zette een twintigtal bussen in beide richtingen in. De regionale ongevallendienst van de politie verricht een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.