Advocaten praten alsnog kort met gevangen Öcalan

De advocaten van de Koerdische leider Abdullah Öcalan hebben gisteren voor het eerst een onderhoud gehad met hun cliënt. De ontmoeting vond plaats op het Turkse gevangeniseiland Imrali, waar Öcalan sinds vorige week dinsdag wordt vastgehouden en verhoord.

Naar verluidt mochten de advocaten alleen vragen stellen over de gezondheid van de PKK-leider. Een Turkse rechter was aanwezig tijdens het twintig minuten durende onderhoud. Over de fysieke toestand van Öcalan, die is beschuldigd van hoogverraad en de doodstraf riskeert, is overigens niets bekend. De twee advocaten hebben hierover nog niets gezegd.

De advocaten werden vóór en na het onderhoud opgewacht door een woedende menigte Turken in het havenstadje Mundaya. Een boze mensenmassa wapperde metTurkse vlaggen en scandeerde leuzen tegen Öcalan, die vorige week maandag in Kenia werd opgepakt door een Turks commando. De advocaten kregen bescherming van Turkse politieagenten.

Gisteren meldde het Turkse persbureau Anatolia dat Öcalan uit de school heeft geklapt over de Griekse betrokkenheid bij de PKK-guerrilla in Turkije. De PKK-leider zou zijn ondervragers hebben onthuld dat Griekse kerken de PKK hebben ondersteund met geldelijke bijdragen. Volgens Anatolia beschikt een van de aanklagers die betrokken is bij het verhoor van Öcalan over een document van 36 pagina's waarin deze en andere bekentenissen staan opgetekend. De Turken zijn boos op de Grieken, die Öcalan twaalf dagen onderdak verleenden in de Griekse ambassade in Kenia.

Gisteravond zijn de drie PKK-sympathisanten, die Öcalan hebben vergezeld naar Kenia, aangekomen op het vliegveld van Athene. De drie vrouwen, die zich nog in de Griekse ambassade in Kenia bevonden, werden onder strenge veilgheidsmaatregelen naar Griekenland overgebracht. Griekenland vreesde voor een herhaling van het scenario dat leidde tot de arrestatie van Öcalan. Waarschijnlijk krijgen de vrouwen asiel in Griekenland. (Reuters, AP, AFP)