X-perimenten

Soms lijken stilstaande dingen te bewegen. Doordat de lijntjes op het hiernaast afgebeelde plaatje heel dicht bij elkaar staan, kunnen je ogen dat niet goed aan en wiebelt het plaatje. En soms zie je zelfs kleuren tussen de lijnen. In het nieuwe Jeugdlab van het Utrechts Universiteitsmuseum, dat do 4 maart om 15u30 wordt geopend, kunnen wetenschappers-in-de-dop tussen de 10 en 16 jaar op eigen houtje proeven doen. In verschillende kamers kun je kennis maken met vreemde vormen van licht, kleur, perspectief en gezichtsbedrog. Of bezoek het centrale laboratorium om proefjes te doen met een wetenschapper. Voer ook opdrachten uit die te maken hebben met wat er te zien was in de kamers. Zo kan je schilderen met licht, daglicht uiteenrafelen in honderd kleuren en spelen met gezichtsbedrog. De eerste tijd gaan alle proeven over zien, maar in de toekomst komen er ook experimenten met proeven, ruiken, horen en voelen.

*X-perimenten in het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht. Open van di t/m zo van 11-17u voor kinderen van 10 tot 16 jaar (kinderen mogen op wo, za en zo het Jeugdlab zonder begeleiding bezoeken, op andere tijden moet er een volwassenen mee). Toegang voor kinderen van 6 tot 18 jaar ƒ3,75 en daarboven ƒ7,50. Inl 030-2538008.