VAN DE ANDERE KANT

In Spreekuur kunnen kijkers hun vragen kwijt over politiek (maandag), consumenten of media (dinsdag), medische zaken (woensdag), dieren (donderdag) en psychologie, spiritualiteit en pedagogie (vrijdag). Gisteren presenteerde Freek Simon, die ook eindredacteur is, de uitzending over spataderen. ,,We halen de onderwerpen uit kranten en boeken, maar je plukt het ook gewoon uit de lucht, zo van: m'n tante heeft spataderen, zullen we daar iets mee doen.

,,Spreekuur is eigenlijk geen tv-programma, maar radio met een plaatje erbij. We proberen het visueel aantrekkelijk te maken, denk aan Martin Gaus met twintig kippen in de studio, een tandarts met een tafel vol kunstgebitten en foto's van spectaculaire spataderen, maar het blijft een programma waarin twee heren aan een tafel over een onderwerp lullen. Soms bellen er wel 30.000 mensen tegelijk, terwijl we maar tien vragen in de uitzending kunnen behandelen. Het telefoonteam noteert de vraag en een omschrijving van de beller, bijvoorbeeld 'een gezellige Amsterdammmer' of 'stottert een beetje', zodat ik weet wie ik voor me krijg. Wat me goed bijstaat is een uitzending waarin een beller zijn ziel en zaligheid op tafel legde. Al snel werd duidelijk dat hij op het punt stond om zelfmoord te plegen. We zijn live, dus dan moet je zoiets elegant afkappen. Er is veel leed in de wereld. Bij onderwerpen als verliesverwerking of depressie komt al dat leed naar boven. We zijn dan ook een soort sociaal werkers.''

(Tekst Mariska Graveland, foto J⊘rgen Krielen)