Topman Belgische Tractebel weg

Philippe Bodson, de voorzitter van het Belgische energiebedrijf Tractebel heeft gisteren zijn ontslag aangeboden als voorzitter van het directiecomité. Daarmee hield hij de eer aan zichzelf, want de Franse groep Suez Lyonnaise des Eaux, meerderheidsaandeelhouder van Tractebel, wilde al enige tijd af van de topman. Volgens Suez Lyonnaise ontbreekt het de eigenzinnige bestuurder aan groepsgeest.

Onder leiding van baron Bodson groeide Tractebel de afgelopen tien jaar uit tot een dynamische energiegroep die op het wereldtoneel opereert. De omzet verdubbelde onder zijn leiding. Maar Suez Lyonnaise des Eaux en Tractebel zijn op heel wat gebieden elkaars concurrent. ,,Blijkbaar telt alleen de macht in Parijs'', schreef vorige week de Financieel Economische Tijd. ,,Daarom is de operatie beschadiging van het imago Bodson reeds maanden aan de gang en is er al verscheidenen keren in de pers gelekt dat de positie van Bondson steeds moeilijker houdbaar wordt.''

Gérard Mestrallet, voorzitter van Suez Lyonnaise des Eaux, noemde deze week een ruzie tussen zijn Franse onderneming en Tractebel onaanvaardbaar op een moment dat op de energiemarkt een wereldwijde concurrentieslag wordt geleverd.

Bodson, die naar verluidt een aanzienlijke oprotpremie krijgt, zal op 18 maart worden opgevolgd door Jean-Pierre Hansen, nu bestuurder van Electrabel, dat voor 40 procent in handen is van Tractebel.