Terugval DSM na sombere cijfers

In reactie op de aanzienlijke lagere winst die chemieconcern DSM over het eerste kwartaal verwacht leverde het aandeel vanochtend op het Damrak terrein in. Aan het eind van de ochtend stond de koers ervan 2,30 euro lager op 79,10 euro.

Het was over het algemeen bijzonder stil aan de Amsterdamse effectenbeurs. ,,De omzetten zijn minimaal'', zei een handelaar. Hij weet de algemene terughoudendheid aan de onzekerheid over de renteontwikkeling. Wall Street onderging gisteren al een onverwachte correctie op grond van `renteangst'.

De AEX-index kwam nauwelijks van zijn plaats en noteerde tegen het middaguur een verlies van 1,92 punten. Daarmee ontkwam het Damrak voor het grootste deel aan de scherpe dalingen die elders in Europa wel plaatsvonden in reactie op de terugval van Wall Street.

ABN Amro, dat vandaag eveneens jaarcijfers publiceerde, moest tien eurocent op 18,85 euro inleveren.

Een beursmakelaar zei over de bank: ,,De cijfers van ABN Amro vielen niet tegen. Maar in de bekendmaking proef je toch ook wat aarzeling over de toekomst. En dat betekent dat er geen reden is om op te stomen naar een niveau van pakweg 22 euro.''

Schoonmaakmiddelenfabrikant Benckiser deed het goed aan het Damrak. De toename van de nettowinst met 55 procent resulteerde in een koersstijging met 2,20 euro op 58,70 euro. Bovendien is de directie optimistisch over dit jaar.

Hoekmansbedrijf AOT sprong na de publicatie van een enorme winststijging en goede verwachtingen met 4,5 procent omhoog naar 13,45 euro.

Onder de AEX-fondsen deed ASM Lithography het uitstekend. Geen enkel ander fonds kon tippen aan de koersstijging van het fonds met 4 procent op 41 euro. Oorzaak daarvan was een omvangrijk contract met de Amerikaanse overheid dat ASML Lithography bekendmaakte.

Softwarehuis Baan viel opnieuw terug. Ruim 4 procent op 8,25 euro moest het aandeel prijsgeven, ondanks een publicatie in de Wall Street Journal dat er nieuwe kostenbesparingen op til zijn.

De financiële waarden opereerden verdeeld. Aegon pakte opnieuw winst: 1,15 euro op 96,90 euro. Fortis en ING moesten daarentegen inleveren. Fortis gaf 75 eurocent op 34,55 euro, ING raakte 40 eurocent kwijt en kwam terecht op 50,65 euro.