Spanje

Tapas in Madrid

Geen bezoek aan Spanje kan geslaagd heten zonder het uitproberen van de tapa, het hapje tussendoor dat al snel kan uitgroeien tot een ware verslaving. Van een simpel stukje kaas, chorizo, rauwe ham of gefermenteerde tonijn tot het grotere werk in de vorm van kleine stukje licht gebakken vlees, inktvis of geroosterde schelp- en schaaldieren. Een bescheiden selectie aan tapa-bars in het centrum van Madrid: Casa Lucio, Cava Baja 35; Monje (schaal- en schelpdieren) Arenal 21, Café de Oriente, Plaza Oriente 2, Pimiente Verde, Lagasca 46; Stop Madrid, Horteleza 11; Bocaíto, Libertad 6; Cervecería Santa Bárbara, Plaza Santa Bárbara 8.

Rauschenberg in Bilbao

Laatste weken van de grote overzichtstentoonstelling van Robert Rauschenberg in het Guggenheim museum in Bilbao. Het meest complete overzicht van Rauschenberg ooit vertoond: driehonderd werken, waaronder de bekende Napoleon te paard. De complete ontwikkeling van collagewerk, via pop-art tot het fotografische werk van deze Amerikaanse kunstenaar. Een bezoek dat alleen al vanwege de architectuur van dit welvende gebouw met zijn zacht glanzende titanium-huid, de moeite waard is. Naast de Rauschenberg is er de vaste collectie aan moderne kunst. Nog t/m 7 maart in het Guggenheim Museum te Bilbao.

Rego in Madrid

Het figuratieve werk van de Portugese kunstenaars Paula Rego is te zien in een expositie in de Madrileense Marlborough galerie. Rego (1955) presenteert in haar portretten een beeld van vrouwen waarin de esthetiek danig afwijkt van het geijkte schoonheidsideaal van de twintigste eeuw. Ook de minder mooie kantjes worden niet uit de weg gegaan. Te zien in de Madrileense Marlborough Galery t/m 13 maart, Calle Orfila 5. Inl 00-34913191414.

En verder

In het Barcelonese Museu d'Art Modern overzichtstentoonstelling van de Catalaanse schilder Joaquim Sunyer (1875-1956), Parc de la Ciutadella t/m 21 april; 5 maart Caribische klanken in Madrid van de Vieja Trova Santiaguera, een van de befaamde old-timer bands die tegen de verdrukking in door zijn blijven spelen. Palacio de Congresos, 22u, voorverkoop via 00-34902101212; El Greco, Identidad y Transformación, grote overzichtstentoonstelling tot 16 mei in het Museo Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8 Madrid 00-34914203944. Open van 10-19u. Ma gesloten.