Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een gesprek met een voormalige verzetsvrouw uit de Tweede Wereldoorlog naar aanleiding van de februaristaking in 1941. Zij smokkelde verzetsnieuws voor de illegale krant De Waarheid. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de onderwijs-cao en het onderwijs ondersteunend personeel zoals conciërges. Verder vrezen Nederlandse deskundigen dat het millenniumprobleem in het buitenland minder voortvarend wordt aangepakt dan in Nederland. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Reportage uit het Oostenrijkse Galtür waar zes Nederlanders worden vermist en de aanwezigheid van Israeliërs op de avond van de ramp met het El Al-vliegtuig. (Zie ook uitzending van Zembla) Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Deutschlands wilde Tiere. Met een snelheid van 200 kilometer per uur jaagt de slechtvalk in de lucht boven het Elbsandsteingebergte op zijn prooi. Net als elders in Midden-Europa is hier het slechtvalkenbestand echter drastisch geslonken. Afl.: Im Nationalpark Sächsische Schweiz. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

Zembla: Rumoer rond de Bijlmerramp. Reconstructie van de hulpverlening direct na het neerstorten van het El Al-toestel op 4 oktober 1992 op een flat in de Bijlmermeer. 's Avonds zijn er volgens de reconstructie drie veiligheidsmensen van El Al op de rampplek geweest. Aan het woord komen onder anderen een poltitieman, een ambulancechauffeur, een toxicoloog en woordvoerder M. Klieman van El Al. Ned.3, 20.52-21.30u.

Rare streken. Wereldwijd wordt op de televisie aandacht besteed aan de Superbowl, het hoogtepunt van de Amerikaanse Football-competitie. Een kijkje achter de schermen bij de kleine geroutineerde cameraploeg die alle beelden van deze Superbowl vastlegt. Belg.2, 20.55-21.55u.

Fred Dibnah's industrial age. Serie over Engelands rijke industriële verleden met vanavond de ontwikkeling van de textielindustrie. Afl.: Mills and factories. BBC2, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Over opvoeding, grenzen, respect en affectie. Riet van der Staay, werkzaam bij de Nieuwe Markt, een instelling in Rotterdam waar men probleemleerlingen begeleidt, vindt dat niet alleen ouders grenzen moeten stellen maar ook de samenleving. Ned.1, 21.06-21.36u.

Werelden: Scheiden op z'n Iraans. Portretten van een aantal Iraanse vrouwen dat wil scheiden en strijdbaar opkomen voor hun belangen. Met verrassende openheid brengen de makers in beeld, hoe deze vrouwen, die zich gesterkt voelen door de aanwezigheid van de cameraploeg, alles op alles zetten om in een traditioneel rechtssysteem hun recht te halen. Ned.1, 21.36-22.30u.

Panorama. Reportage met verborgen camera's over hoe Marokkaanse jongeren het leven in België ervaren. Belg.1, 21.45-22.15.

Horizon. Over het verschijnsel wiegendood, naar aanleiding van een familietragedie van 26 jaar geleden waarbij een Amerikaans gezin vijf kinderen verloor. Afl.: Sudden death. BBC2, 22.30-23.20u.

Diagnose: Arbeitssucht. Duitse reportage over workaholics, die meestal pas hulp zoeken als ze nergens meer toe in staat zijn. In tegenstelling tot in de VS en Japan is werkverslaving in Duitsland nog niet als ziekte erkend. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

Vergezicht: Bitterzoete bestellingen. Canadese documentaire over enkele Canadese jongeren die als vrijwilligers een bijzonder bedrijfje runnen: als een soort `tafeltje dekje' bereiden zij maaltijden voor oudere, vaak eenzame mensen. Ned.3, 23.17-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het glazen huis. Debat over het afstaan van organen met nabestaanden en met een patiënt die op de wachtlijst staat voor een longtransplantatie. Ned.1, 22.37-23.07u.

AMUSEMENT

TV-show op reis. Bezoeken aan de inmiddels 60-jarige Claudia Cardinale in Parijs en aan zanger Pat Boone – ooit bekend van hits als Bernardine en April love – in zijn huis in Beverly Hills. Ned.2, 21.13-22.16u.

Wie denken ze wel dat ze zijn. Voormalig hoofdredacteur van Weekend Hummie van der Tonnekreek, Story-hoofdredacteur Evert Santegoeds, medium Jomanda, Emile Ratelband en fotograaf Edwin Smulders praten over de roddelpers. RTL5, 22.30-23.00u.

KUNST

Stardust. Gesprek met Lodge Kerrigan over zijn film Claire Dolan, een portret van een call girl die haar vak probeert te verlaten. Verder regisseur Terry Gilliam over de film Fear and loathing in Las Vegas en een recensie van The thin red line, de nieuwe film van Terence Malick. Ned.3, 19.56-20.25u.

FILM

Alle dagen feest (Ate de Jonge, Otto Jongerius, Orlow Seunke & Paul de Lussanet, 1976, Ned.). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.07-0.37u.

Pochoronij Stalina / Stalin's Funeral (Jevgeni Jevtoesjenko, 1990, Sovjet-Unie). Esoterische relectie van dichter-filmer Jevtoesjenko op hysterische begrafenis van Stalin. Een collage van scènes, met de structuur van een droom. Duitsl.2, 0.15-1.55u.

Kuroi ama / Black Rain (Shohei Imamura, 1989, Japan). In sobere zwart-wit-beelden met universele zeggingskracht verfilmde Imamura de gelijknamige dagboekroman van Masuji Ibuse over de nasleep van de atoombom op Hiroshima. Een familie staat model voor de tragiek van de overlevenden die sterven zullen. Duitsl.1, 0.50-2.50u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Loser Takes All (Ken Annakin, 1956, Engeland). Door Graham Greene zelf geschreven verfilming van zijn novelle over geldelijke winst en echtelijk verlies van een accountant in Monte Carlo. Met Rossano Brazzi en Glynis Johns. Morgen, Duitsl.1, 14.30-15.55u.