Opnieuw eruptie van geweld in Indonesië

In verschillende delen van Indonesië is de onrust de afgelopen dagen opnieuw opgelaaid en zijn bij gewelddadigheden doden gevallen. Volgens ooggetuigen kwamen gisteren bij botsingen tussen christenen en moslim in Ambon 16 mensen om het leven. In de Oost-Timorese hoofdstad Dili kwamen gisteren twee studenten en een soldaat om.

De religieuze spanningen op de Molukken, waar in januari naar schatting meer dan 160 mensen de dood vonden bij hevige gevechten tussen christenen en moslims, zijn sinds begin deze week opnieuw sterk toegenomen. In de stad Ambon op het gelijknamige eiland, is het totale dodental de afgelopen dagen opgelopen tot ten minste 24. Inwoners zeggen dat Ambon na de geweldsuitbarsting van gisteren is veranderd in ,,een spookstad'' en dat honderden huizen in brand zijn gestoken. De inwoners wagen zich niet op straat, het openbare leven is nagenoeg tot stilstand gekomen en overal patrouilleren veiligheidstroepen. Duizenden mensen probeerden op veerboten te vluchten uit de stad, terwijl anderen, onder wie veel vrouwen en kinderen, kerken en moskeeën zijn ingevlucht.

Volgens het dagblad Jawa Pos gingen christenen en moslims elkaar in Ambon te lijf met zwaarden, pijl en bogen en brandbommen. Soldaten zouden het vuur hebben geopend op de vechtende groepen en op plunderaars om hen te verspreiden. Volgens Jawa Pos vielen daarbij in de hoofdstad van de Molukken 16 doden, en zijn bij gewelddadigheden op het naburige eiland Saparua nog eens acht mensen omgekomen.

Vanochtend opende Indonesische soldaten in de Oost-Timorese hoofdstad Dili het vuur op voor onafhankelijkheid betogende studenten. Drie mensen kwamen om, onder wie een soldaat. Volgens ooggetuigen droegen sommige soldaten burgerkleding. Het officiële Indonesische persbureau Antara meldde vanochtend het weer rustig was in Dili, maar dat veel winkels en bedrijven hun deuren gesloten houden. Veel overheidsfunctionarissen zouden thuis zijn gebleven uit angst voor aanvallen van onafhankelijkheidsactivisten die de banden met Jakarta willen doorsnijden. (Reuters, AFP)