Olivetti komt met gewijzigd bod op Telecom Italia

Olivetti heeft vannacht zijn openbare bod op de aandelen Telecom Italia geherformuleerd, maar de kern ervan niet veranderd. Het bod van 116 miljard gulden moet in april van kracht worden.

De beurscommissie Consob, die de eerste versie van het bod heeft verworpen als onduidelijk en met teveel voorbehouden, heeft nu twee weken de tijd om te reageren op de nieuwe formulering. Olivetti hoopt met de nieuwe formulering te voorkomen dat het bod definitief wordt afgewezen, wat Telecom Italia ruimte zou geven om zich te verdedigen via structurele veranderingen.

Hoewel de sterke koersstijging van de aandelen Telecom Italia wordt gezien als een teken dat de markt een hogere prijs wil, houdt Olivetti vast aan zijn aanbod van tien euro per aandeel. Telecom sloot gisteren op 10,01 euro. Ook de onderverdeling daarvan in cash, obligaties en een aandelenruil met Olivetti-dochter Tecnost blijft ongewijzigd. Olivetti herhaalde dat het bod alleen geldig is als het hiermee 67 procent van de aandelen Telecom Italia in handen kan krijgen.

In de koppeling tussen het bod op Telecom Italia en de verkoop van Olivetti's telecommunicatiedochters Omnitel en Infostrada is iets veranderd. Olivetti heeft de Consob geïnformeerd dat het contract over verkoop van haar belang in Omnitel en Infostrada aan Mannessmann, dat al 49,9 procent van de twee bedrijven had, is getekend, al gaat de verkoop niet door als het bod op Telecom Italia vastloopt.

De herformulering van het bod kwam vannacht na een vergadering van de raad van bestuur die twaalf uur heeft geduurd. Olivetti besloot hierop ook tot een kapitaalsuitbreiding met ruim vijf biljoen lire (bijna zes miljard gulden) en een obligatie-uitgifte van acht biljoen lire (ruim negen miljard gulden) om te overname van Telecom Italia te financieren.

In de planning staat ook een kapitaalsuitbreiding van Olivetti-dochter Tecnost, fabrikant van machines voor de lotto, met ongeveer 24 miljard gulden. De verkoop van haar belangen aan Omnitel en Infostrada moet Olivetti ongeveer zeventien miljard gulden opleveren.

Inmiddels zijn zowel de beurscommissie Consob als de justitie in Rome en Milaan een onderzoek begonnen naar de aandelenhandel vlak voor en na het bod van Olivetti.

Vermoed wordt dat sommige beurshandelaren gebruik hebben gemaakt van voorkennis. Insider traiding is lang een hardnekking probleem geweest op de beurs in Milaan.

De raad van bestuur van Telecom Italia zou vanmiddag bijeenkomen.