NVM wil scherpere regels voor makelaars

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil haar leden binden aan scherpere regels voor de aan- en verkoop van huizen. Vooral in regio's waar de woningmarkt heel krap is dreigt de situatie volgens de makelaars uit de hand te lopen. Woningzoekenden moeten er vaak onder grote tijdsdruk en zonder voldoende informatie beslissen over de aankoop van een huis. ,,Makelaars kunnen op deze manier hun werk niet meer uitoefenen'', zegt een woordvoerster van de NVM.

Binnen de vakgroep Wonen van de NVM, die 2200 woningmakelaars verenigt, is het laatste jaar ongerustheid ontstaan over de opkomst van huizenverkoop via inschrijving.

Vooral in populaire gebieden in de Randstad besluiten steeds meer huizenverkopers om alle belangstellenden een bod te laten doen, waarna zij zelf besluiten welk bod ze aanvaarden. Die praktijk kan bij gewilde huizen leiden tot forse prijsopdrijving, omdat mensen tegen elkaar tot soms ver boven de vraagprijs opbieden.

Bovendien, en dat is volgens de NVM gevaarlijker, zien bieders steeds vaker af van zogeheten `ontbindende voorwaarden', omdat ze hopen dat hierdoor de keuze van verkoper sneller op hen valt. De ontbindende voorwaarden houden meestal in dat de aankoop van het huis niet doorgaat als de kopers de financiering niet rondkrijgen of als uit het bouwkundig onderzoek blijkt dat het huis te veel gebreken vertoont. ,,Iedere koper die afziet van de ontbindende voorwaarden moet dat natuurlijk zelf weten, maar hij neemt daarmee wel een groot risico'', zegt de NVM-woordvoerster.

Vooral het punt van de informatie-achterstand weegt voor de makelaars zwaar. In de nieuwe regels, die in de loop van het jaar van kracht dienen te worden, moet worden opgenomen dat alle aspirantkopers bij een inschrijvingsprocedure automatisch worden geïnformeerd over zaken als achterstallig onderhoud, belangrijke bepalingen in het bestemmingsplan en eventuele plichten die samenhangen met het huis (bijvoorbeeld recht van overpad).