Nieuwe lawines; 5 Nederlanders dood gevonden

Nieuwe lawines in Oostenrijk en Zwitserland hebben vanmorgen en gisteren opnieuw slachtoffers geeist in het Alpengebied. Intussen zijn duizenden mensen geëvacueerd uit geïsoleerde wintersportoorden in beide landen. De lichamen van vijf van de zes in het Oostenrijkse Galtür vermiste Nederlanders zijn vanmorgen uit de sneeuw gehaald.

In het Tiroler dorpje Valzur, gelegen vlakbij het dinsdag door sneeuwmassa's getroffen Galtür, deed zich gisteren aan het begin van de avond een lawine voor, zo meldt onze correspondent vanuit Landeck. Het dodental als gevolg hiervan stond aan het begin van de middag op vier, terwijl drie mensen nog worden vermist. Twee anderen hebben de lawine overleefd. In Galtür zelf was het dodental rond het middaguur opgelopen tot 27. Onder de geborgen slachtoffers zijn behalve de Nederlanders ook Duitsers, Oostenrijkers en Denen.

De vijf in Galtür omgekomen Nederlanders zijn twee vaders en drie van de vier kinderen van twee gezinnen uit de Achterhoek die gezamenlijk in het Paznaundal met vakantie waren. Naar een tienjarig jongetje wordt nog gezocht. Op het moment dat de lawine dinsdagmiddag het centrum van Galtür trof, bevonden de zes zich in hun chalet. De beide moeders waren toen boodschappen aan het doen en hebben de ramp overleefd.

De Oostenrijkse autoriteiten willen voor het eind van de dag het hele Paznaundal evacueren. Naar schatting zijn er acht- tot tienduizend inwoners en toeristen in het gebied. Behalve Galtür en Valzur wordt ook het plaatsje Ischgl ontruimd, zo maakte Landeshauptmann (gouverneur) Weingartner van Tirol vanmorgen op een persconferentie in het centrum van de reddings- en evacuatiewerkzaamheden in Landeck bekend. De evacuaties gebeuren overigens op basis van vrijwilligheid.

De evacuaties gingen vandaag aanzienlijk vlotter dan gisteren omdat de weersomstandigheden in het gebied drastisch zijn verbeterd. Hierdoor konden onder meer grote Amerikaanse helikopters worden ingezet.

De stijgende temperaturen bergen overigens het gevaar in zich van nieuwe lawines.

In Zwitserland deden zich vanmorgen al nieuwe lawines voor. Het Zwitserse persbureau ATS meldde een lawine in Leukerbad, in het zuidwesten van het land. Dertig mensen zijn daar gered, terwijl nog wordt gezocht naar eventuele slachtoffers.

Gisteravond om elf minuten over elf bracht de Tyrolean Air Ambulance de eerste Nederlandse evacués uit Galtür naar Rotterdam Airport. Het toestel wordt doorgaans gebruikt voor gipsvluchten. Het ging om zeven gezinnen, in totaal 22 mensen, onder wie acht kinderen van tussen de zes en dertien jaar. De mensen zijn gisterochtend met een helikopter van Galtür naar Landeck gebracht. Van daaruit zijn ze met een bus naar Innsbrück gebracht waar ze op het vliegtuig naar Rotterdam zijn gezet.

Zowel tijdens de vlucht als ervoor en erna hebben de evacués psychische ondersteuning gekregen. Het Instituut voor Psychotrauma heeft hun aangeboden in de loop van volgende week op te bellen om te zien of verdere hulp nodig is. Allen hebben dat geaccepteerd. Volgens een woordvoerder van het Instituut is moeilijk in te schatten of mensen langdurig hulp nodig zullen hebben.

De mensen die nu zijn teruggekeerd, zijn geselecteerd op medische gronden, vertelt T. Groenewegen, manager van de alarmcentrale van de ANWB. Ze zijn niet gewond, maar psychisch zijn ze er relatief slecht aan toe. Het gaat vooral om gezinnen met kleine kinderen.

Groenewegen: ,,De arts die daar zit zei dat deze mensen zo snel mogelijk weg moesten, dat ze het niet nog een nacht daar uithielden. Ze hebben overnacht op stretchers, en de vorige nacht hebben ze ook weinig geslapen. Hun hotel was verwoest, dus dan hang je maar wat rond.''