Nertsenfokkerij 1

In het artikel `Strijd om verbod op nertsenfokkerij' (NRC Handelsblad, 18 februari) wordt een overzicht gegeven van de discussie over de nertsenfokkerij. Drie jaar geleden zijn maatregelen genomen die het welzijn van de 2,5 miljoen nertsen in Nederland zouden verbeteren. Prof. Spruijt van het Interfacultair Centrum Welzijn Dieren (ICWD) heeft deze geëvalueerd en meldt dat de omstandigheden waaronder de dieren leven niet optimaal zijn, maar vooruitgaan. De nertsenfokkers, verenigd in de NFE laten zich wel heel erg kennen als ze zeggen nu op rust te hopen, zodat ze kunnen werken aan het verder verbeteren van hun imago. Bont voor Dieren wijst het fokken van nertsen af, omdat er veel dierenleed achter bont schuil gaat en het product geen enkel redelijk doel dient.

Nertsen worden gehouden in kleine, draadgazen kooitjes. Hierin is voor het soortspecifieke gedrag van de nerts geen ruimte. In de natuur leeft een nerts solitair in een kilometers groot gebied. Gevangen in een kooi gaat dit dier abnormaal, stereotiep gedrag vertonen, zoals springen, rennen, pelsbijten en staartzuigen. Door de nerts in de kooi wat afleiding te geven en te selecteren op rustige dieren blijken deze negatieve gedragingen af te nemen. Maar zelfs als er geen enkel stereotiep gedrag meer waar te nemen is, wil dit nog niet zeggen dat het dan met het dierenwelzijn goed zit. De dieren moeten dan nog steeds in een kooi een vreugdeloos, eentonig bestaan leiden, waarbij aan basale gedragsbehoeften zoals exploratie, beweging en spelgedrag niet wordt voldaan.

Optimisme dat het met het welzijn van nertsen in de toekomst substantieel beter wordt vinden wij misplaatst. Een substantiële verbetering was de eis van de Tweede Kamer voor uitvoering van onderzoek en continuering van de nertsenfokkerij. Wij blijven er dan ook van uitgaan dat de fracties van PvdA, D66, GroenLinks, SP en RPF hun toegezegde steun voor een nertsenfokverbod gestand zullen doen, zodat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer binnenkort tot een nertsenfokverbod besluit.

    • Drs. A.J. Dekker
    • Voorzitter Bont voor Dieren