Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Linkse folders voor koopjesjagers

Over de rivierdijk gaat tussen de kale populieren een langgerekte stoet mensen, met in hun armen de inventaris van een woning. Op het ritme van de voetstappen dansen zo in het polderlandschap een rookglazen salontafeltje in delen, bruine keukenstoelen, plastic zakken met kleren, gele lampenkappen, een versterker en legpuzzels. De meeste dragers lopen gehaast, alsof zij met hun huisraad op de vlucht zijn geslagen.

GroenLinks foldert voor de Statenverkiezingen in Utrecht in het lieflijke plaatsje Haarzuilens, aan de voet van het gelijknamige kasteel-in-verval. Het Statenlid Boude van Geffen staat met drie medewerkers bij de bron waar de stroom koopjesjagers ontspringt: kringloopwinkel Emmaus. `Hergebruik van welvaartsresten' is te lezen op enkele vrachtwagens, die staan tussen de barakken van hout en golfplaat.

Op deze markt, die elke woensdagmiddag wordt gehouden, hoopt GroenLinks onder de koopjesjagers kiezers te vinden. ,,Zo dicht bij het landgoed zijn er veel liefhebbers van natuurlandschappen en GroenLinks is voor behoud van het bestaande'', zegt Van Geffen. ,,We zijn ook voor hergebruik van spullen zoals bij Emmaus gebeurt. En we voelen ons ook verbonden met minder draagkrachtigen, die hier waarschijnlijk meer rondlopen dan in een willekeurig winkelcentrum.''

Een hippiemeisje dwaalt dromerig tussen de bergen nauwelijks gesorteerde kleren in een loods. Buiten sjorren drie mediterrane mannen aan een loodzwaar fornuis, dat zich slechts met grote moeite in een auto laat wurmen. De folders gaan inderdaad makkelijk weg. Weinig wandelaars zeggen `nee'. Fietsers grissen zonder af te stappen de folders uit de handen. Alleen de portierramen van de af en aan rijdende auto's blijven meestal dicht. ,,De doelgroep selecteert zichzelf uit'', zegt Van Geffen.

Automobilisten zijn niet de natuurlijke achterban van een milieupartij. ,,Ik zeg niet dat ze niet met de auto hadden moeten komen, maar belbussen en grote taxi's moeten een alternatief worden'', geeft Van Geffen aan. Om het `groene hart' te behouden wil GroenLinks in de provincie Utrecht woekeren met de ruimte: ,,Dit dichtbevolkte groene gebied ligt onder druk, doordat het economisch zo aantrekkelijk is gelegen. Wij willen geen wegen erbij, behalve voor de ontsluiting van woonwijken, een spaarzame gronduitgifte voor bedrijven en woningen door onder meer scholen om te bouwen tot huizen.''

Veel tijd om hun programma toe te lichten, krijgen de GroenLinksers niet. Meer tijd dan nodig is voor het aannemen van de folder nemen de koopjesjagers niet. ,,Nou ja, het is voor het milieu beter dan de folder in de bus duwen'', zegt van Geffen: ,,Nu kunnen mensen `nee' zeggen.''

De partij hoopt in de Staten te groeien van vijf naar zes, zeven zetels in het spoor van het landelijke succes. De thema's van de provincie – landschapsinrichting, milieu – zijn echte GroenLinks-thema's. En bovendien is GroenLinks als enige partij in de Staten gekant tegen de omstreden herindeling van de gemeente Vleuten, waar Haarzuilens bijhoort.

,,Jullie zijn te laat'', roept een man tegen de folderaars, die om een uur of twee zijn begonnen. ,,De markt begint om één uur en dan is er een stormloop om de beste koopjes als eerste te hebben.'' De folderaars zien de stroom mensen inderdaad snel slinken en besluiten te gaan canvassen in het dorp. Bij de vrijstaande huizen met de roodwit geschilderde luiken wordt echter nauwelijks opengedaan. Op de verkiezingsborden op het dorpsplein ontbreekt een affiche van GroenLinks. Van Geffen: ,,Dan gaan we dat maar opplakken.''

Dit is de derde aflevering van een korte serie over partijbijeenkomsten voor de Statenverkiezingen van woensdag 3 maart. Eerdere afleveringen stonden op 20 en 23 februari in de krant.