John Toshack na acht jaar terug bij Real

John Toshack keert na ruim acht jaar terug als trainer bij Real Madrid. De 49-jarige Welshman werd in 1990 Spaans kampioen met de koninklijke club en sindsdien verbruikte Real liefst twaalf trainers. Guus Hiddink werd voorafgegaan door grote namen als Capello, Heynckes en Valdano. De Nederlander hield het slechts zeven maanden uit in Madrid, maar de huidige Spaanse bondscoach Camacho vestigde vorig jaar het laagterecord: 22 dagen.

Real bereikte amper een half etmaal na het ontslag van Hiddink overeenstemming met Toshack. De Italiaan Fabio Capello was de eerste keuze van voorzitter Lorenzo Sanz, maar hij had op dit tijdstip geen interesse voor de functie. Toshack werd vandaag officieel gepresenteerd en zal zaterdagavond voor het eerst op de bak zitten tijdens de competitiewedstrijd tegen Betis Sevilla. Hij tekende een contract tot medio 2000. De trainer moest voor circa twee miljoen gulden worden vrijgekocht van Besiktas. Hij was anderhalf jaar in dienst van de Turkse club. De aanhang van Besiktas riep de afgelopen weken om zijn ontslag omdat de resultaten tegenvielen.

Toshack was als een voetballer een spits van internationale klasse. Hij speelde negen jaar voor Liverpool waarmee hij onder meer drie keer landskampioen werd. Als trainer werkte Toshack voor Swansea City, Sporting Lissabon, Real Sociedad (tweemaal) en Deportivo La Coruna. Hij was slechts één wedstrijd bondscoach van Wales. Zelf speelde hij veertig interlands voor zijn vaderland.

Zijn eerste periode bij Real Madrid duurde vijftien maanden. Onder zijn leiding werd de club in 1990 kampioen. Real maakte in die competitie 107 doelpunten en dat record staat nog steeds. In het daaropvolgende seizoen werd Toshack na drie achtereenvolgende nederlagen ontslagen door de voorganger van de huidige voorzitter Sanz, Ramon Mendoza. De trainer had destijds onder meer problemen met topspeler Butragueno. Volgens Sanz heeft Toshack ,,het vermogen om de zaken in de kleedkamer te regelen''.

Real lijkt weinig aanspraak meer te maken op de Spaanse titel. De ploeg staat op de zesde plaats met zeven punten achterstand op koploper Barcelona. Aansprekend succes kan echter nog worden geboekt in de Champions League. De titelhouder speelt volgende week woensdag in de kwartfinale tegen Dinamo Kiev. In het Spaanse bekertoernooi heeft Real de halve finale bereikt.

Barcelona werd gisteravond in de strijd om de nationale beker uitgeschakeld door Valencia. De ploeg van Louis van Gaal leed in de return in Valencia een 4-3 nederlaag, nadat eerder op eigen veld al met 3-2 was verloren. Frank de Boer maakte een van de drie Barça-doelpunten. Ook Atletico Madrid (4-1 en 2-1 tegen Espanyol) en Deportivo La Coruna (1-1 en 1-0 tegen Real Mallorca) bereikten de halve finale.