J.G. ECKHARD

Johann Gottfried Eckhard, een van origine Duitse musicus (en miniaturist) die in de tweede helft van de achttiende eeuw in Parijs furore maakte, is de schepper van een klein, maar fijnzinnig en oorspronkelijk oeuvre voor de fortepiano, een instrument dat hij in Frankrijk introduceerde. Vernieuwend was onder meer de uitgewogen manier waarop Eckhard de voordracht van de speler, met name waar het expressie en kleurnuancering betrof, probeerde te sturen. Eckhard genoot algemene bewondering: Leopold Mozart was er trots op dat zijn dochter Nannerl bij machte was deze muziek overtuigend te spelen en Wolfgang werd door Eckhard compositorisch beïnvloed. Er is dan ook heel wat Eckhard te horen in Mozarts vroege sonates; het Andante uit het `pasticcio' Pianoconcert KV40 is zelfs volledig gebaseerd op een sonate uit Eckhards opus 1.

Het Andantino op. 1 nr. 4 in kwestie is te beluisteren op een cd met een bloemlezing van Eckhards klaviermuziek, gespeeld door de getalenteerde Utrechtse fortepianist Arthur Schoonderwoerd. Hiermee is deze bijzondere muziek waarschijnlijk voor het eerst op cd vastgelegd. Op een intiem klinkend instrument houdt Schoonderwoerd met pregnante fraseringen, delicaat registerspel en geraffineerde versieringen een gloedvol pleidooi voor Eckhard. `Emfindsame' muziek, intelligent en teergevoelig vertolkt.

Arthur Schoonderwoerd speelt Johann Gottfried Eckhard: VRT-Radio 3/Zig Zag Territoires. ZZT 980601 (Distributie St. Fortepiano: (030) 294 79 87).

    • Emile Wennekes