Je geld of je leven

Wat zou je doen als je morgen zeven miljoen wint in de loterij of als je zo'n bedrag zou erven? Sommigen belanden in gedachten op tropische eilanden waar ze lui liggend op strandstoelen de hele dag cocktails nuttigen. Anderen hebben nobeler fantasieën en zouden een huis buiten de stad kopen om er behoeftige mensen op te vangen. Een derde denkt praktisch en lost zijn hypotheek of studieschuld af.

De cursus `Je geld of je leven' leert dat je een aantal van deze dromen kunt verwezenlijken zónder miljonair te zijn. Gewoon, door minder geld uit te geven. De grote vraag is hoe je dat doet, bezuinigen. Daarvoor dienen notoire uitgevers eerst te weten waar ze hun geld allemaal aan uitgeven. Een van de eerste oefeningen op de eendaagse cursus is dan ook het maken van een lijst met uitgaven.

De vaste lasten - huur, water, gas en licht, beursafbetaling - leveren geen problemen op. Maar tot mijn schrik heb ik géén idee wat ik per maand aan eten en drinken uitgeef, of aan cosmetica, cadeaus en tijdschriften, laat staan aan kleding, interieur of vakantie. Zo kom ik er natuurlijk niet achter op welke posten ik kan bezuinigen. Misschien geef ik per maand wel veel te veel geld uit aan tijdschriften, terwijl ik die ook in de bibliotheek kan lezen. Of aan nieuwe kleren en meubels, die tweedehands verkrijgbaar zijn. En merkcosmetica, hoeveel kost dat me wel niet per maand? Crèmes van het huismerk van de drogist werken vast net zo goed.

De cursus wordt gegeven door de Stichting Zuinigheid met Stijl, die het werk voortzet van het vrekkenechtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Dit Haagse stel besloot jaren geleden zijn levensstijl radicaal om te gooien. Als hardwerkende tweeverdieners besteedden ze een groot deel van hun schaarse vrije tijd aan het uitgeven van geld. Tot het harde werken voor luxe hun ging tegenstaan en ze besloten rigoreus te gaan `consuminderen'. Het vrekkenbestaan beviel hun zo, dat ze hun levenswijze wilden uitdragen en cursussen gingen geven, boeken schreven en een vrekkenkrant uitbrachten.

De filosofie van het vrekkenechtpaar is nog steeds basis voor de cursus: `Zuinigheid biedt levensvreugde.' Zo merkte Chris, een van de cursusleiders, dat bezuinigen om minder te kunnen gaan werken, hem veel opleverde: minder stress en meer tijd voor vrouw en kinderen. De auto ging de deur uit - met pijn in het hart want hij en zijn vrouw waren toch wel erg gewend aan het gemak van dit voertuig - en buren boden spontaan hun auto te leen aan.

Bovendien bleek zijn uurloon wonderbaarlijk genoeg omhoog te zijn gegaan, toen hij zijn `werkelijke' uurloon berekende (ook een oefening tijdens de cursus). Bovenop het aantal uren dat je voor je baas werkt, tel je de extra uren die nodig zijn voor je werk: reistijd, bijscholing, maar ook dat half uurtje slaap na thuiskomst en de extra vakantie die je nodig hebt om `bij te tanken'. Daarnaast bereken je de extra kosten voor representatieve kleding, kinderopvang, de huishoudelijke hulp en de extra sigaretten en drank om stress af te reageren. Je werkelijke uurloon valt volgens die berekeningsmethode lager uit dan op het salarisstrookje is vermeld. Zo'n berekening maakt het besluit om minder te gaan werken een stuk makkelijker, aldus Chris.

Voor wie zelf thuis vast aan de slag wil, volgen hier enkele `consuminder-tips': stel je luxe aankopen een dag uit - dan is de behoefte vaak verdwenen -, maak je eigen brood, koop cadeautjes in de aanbieding en leg een voorraad aan. Interlokaal en internationaal bellen kan goedkoper als je via een ander telefoonbedrijf dan KPN Telecom belt (eerst een viercijferig nummer toetsen) en maak je eigen bodylotion door goedkope crème te kopen en die aan te lengen met gedestilleerd water.

Ik besluit het te proberen: een maand lang bijhouden wat ik uitgeef, onderverdeeld in categorieën. Maar eerst met vakantie. En dat is nu eenmaal niet de meest ideale tijd om te consuminderen.

St. Zuinigheid met Stijl, Martha Blom, Heernisseweg 43, 4461 PR Goes. Tel 0113-270634, fax 0113-270593 E-mail: ZUUNIG@hetnet.nl

Internet: http://www.dds.nl/~zuinigst. Uitgaven: De Vrekkenkrant Compleet en Consuminderen met Kinderen, auteur Marieke Henselmans (verschijnt half maart).

Er zijn tot de zomer nog drie cursussen: in Roosendaal, Groningen en in het centrum van het land. De cursus duurt van 10-16u.

Tijdschrift: Genoeg, verschijnt 6x per jaar. Te koop in boekhandel/kiosk en via abonnement.

Boeken van Hanneke van Veen en Rob van Eeden zijn verschenen bij uitgeverij Aramith:

Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid

Hoe word ik een echte vrek?

Meer doen met minder

Lekker zuinig