Internationale beurzen

LONDEN

De Europese aandelenmarkten stonden vanochtend vrijwel overal op verlies als gevolg van de sterke terugval van Wall Street gisteravond. De Londense beurs vormde daarop geen uitzondering, al leek de beurs zich aanvankelijk van de mineurstemming te onttrekken. Gisteren bereikte de toonaangevende Britse index, de FTSE 100, nog een nieuw record, en bij de opening van de beurs steeg de index nog wat verder. Maar al snel drong roch ook hier de algehele malaise door. De FTSE 100-index dook naar een verlies van 50 punten om vervolgens naar een niveau van 15 punten verlies terug te keren, dat alles binnen een uur. Tegen het middaguur de index verder weggezakt tot een verlies van 38,2 punten op 6269,4. Het aandeel Glaxo Welcome stond op zwaar verlies na berichten dat er voorlopig geen toestemming komt voor de introductie van een belangrijk medicijn van dit farmaciebedrijf op de Amerikaanse markt.

FRANKFURT

De Duitse aandelenhandel stond tegen het middaguur – in lijn met die elders in Europa – op verlies. De terugval was verhoudingsgewijs groot: een verlies van 75,48 punten op 4986,83, goed voor bijna anderhalf procent.

Het aandeel van de nieuwe fusiecombinatie DaimlerChrysler kon niet aan de malaise ontkomen. De autofabrikant maakte vanmorgen een winststijging van 29 procent bekend, iets boven de verwachting. Niettemin daalde de koers.

PARIJS

De koersen op de Franse aandelenmarkt stonden vanmorgen onder druk als gevolg van de val van Wall Street de avond tevoren. Tegen het middaguur stond de belangrijkste graadmeter in Parijs, de CAC-index, met een verlies van 24,03 punten op 4189,67. Dat komt neer op een daling met0,57 procent.

NEW YORK

De beurs van New York belandde gisteren, nadat de stemming het grootste deel van de dag vast was geweest, uiteindelijk flink in de min. Eerder op de dag bereikte de Dow Jones-index nog een piekje, net boven 9600 punten. De toonaangevende graadmeter beëindigde de handelsdag op 9399,67 punten, een verlies van 144,75 (1,52 procent). Een belangrijke oorzaak van de omslag was de ontwikkeling op de obligatiemarkten. Door de daling van de koersen op de obligatiemarkt steeg het effectieve renteniveau in de Verenigde Staten tot het hoogste niveau in zes maanden. Dat leidde direct tot een correctie op de aandelenmarkt. De voortgezette uiteenzetting aan de Senaat van president Greenspan van de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) leverde geen nieuwe gezichtspunten op. Zijn uitlatingen hadden dan ook geen noemenswaardig effect op de aandelenkoersen in New York. De negatieve stemming ontwikkelde zich pas later op de dag.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag hoger gesloten, ondanks de flinke koersverliezen op Wall Street. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 115,00 punten (0,8 procent) tot 14.470,45. De Japanse yen steeg in waarde ten opzichte van de dollar.