In afgesneden Lech loopt de schillingmeter gewoon door

De koningin werd er zaterdag al geëvacueerd, maar andere wintersporters in het mondaine Lech moesten tandknarsend wachten op beter weer. Intussen loopt de meter gewoon door.

In Lech is alles te koop. De winkels in het centrum van het ingesneeuwde skioord in West-Oostenrijk zouden op de Champs d'Elysées in Parijs of Regentstreet in Londen niet misstaan. Skipakken van een paar duizend gulden, ingevroren gerookte zalm, enorme teddyberen en natuurlijk bontjassen.

Door de straten lopen meer vrouwen in bontjassen dan op de Königsallee in Düsseldorf. En meer gasten lopen mobiel te bellen dan in, pakweg, Amsterdam. Lech is ook een verzameling ex-pats: veel Amerikanen, Britten, veel in Europa werkende buitenlanders komen hier – en betalen grif zeven gulden voor een kopje thee.

Toch zijn de keurige gasten van Lech boos. Op de autoriteiten, die hun de kans niet gaven op tijd te vertrekken. Daardoor zaten negenduizend wintersporters een week muurvast. Vijftienhonderd mensen stonden op de wachtlijst om met een helikopter te vertrekken, maar het weer was te slecht.

,,Afgelopen woensdag konden we nog weg. Maar de burgemeester zei dat we ook de volgende dag nog konden gaan'', zegt Angelica Drommer uit het Duitse Heidelberg. Dat bleek vervolgens niet te kunnen. Het gedwongen verblijf kostte haar ruim 20.000 gulden, alleen het hotel was al meer dan 2.000 gulden per dag. ,,Het was een politieke beslissing. De burgemeester wilde niet dat de helft van de bedden leeg zou komen te staan.'' Over de gevulde schouder van haar nertsjas hangt een lakleren tasje. ,,Het ging om geld.''

Vandaag is de evacuatie van Lech, Zürs en andere plaatsen in dit gebied begonnen. Aan de frustratie en angst van de gasten komt een eind. Ze kunnen per helikopter weg en morgen wellicht al over de weg. Veel lawinegevaar is er nog steeds. ,,Het werd steeds spannender. We konden ons huis niet uit, kregen berichten over doden in Galtür. Dan word je zenuwachtig'', zegt de Nederlander Dirk Kan. Samen met zijn dochter vertrekt hij per helikopter. Zijn vrouw en twee kinderen blijven, om de auto terug te rijden.

De autoriteiten in Lech hebben heel wat te stellen gehad met gasten die weg wilden. Een nieuwe ervaring voor de wintersporters in Lech: geld, vrienden en status hielpen niet. Voormalig mediamagnaat en Italiaans politicus Silvio Berlusconi kon ook pas vanmorgen vertrekken. ,,Iedereen denkt dat zij heel belangrijk zijn en dat zij daarom als eerste weg kunnen. Maar wie het eerst komt, het eerst maalt, daaraan valt niet te tornen,'' zegt de directeur van het toerismebureau, Otto Schwärdler.

Tweederde van de hotels in Lech heeft vier sterren of meer. Alle koninklijke families van Europa bezoeken dit oord. Nu het weer beter is, verkiezen sommige gasten toch niet de helikopter te nemen. Maar op de weg ligt een pak sneeuw van plaatselijk twaalf meter hoog. Loodzwaar, kan alleen met zwaar materiaal verwijderd worden, als het puinruimen van een ingestorte flat. De autoriteiten zijn daar vandaag in heel West-Oostenrijk mee begonnen, want nog altijd zitten tienduizenden vast. ,,Ze hebben het verkeerd ingeschat en slecht georganiseerd. Ze hadden mensen moeten waarschuwen en de kans moeten geven weg te gaan toen het nog kon'', zegt Alexander Merwald uit Wenen.

    • Yasha Lange