`Ik ben alleen kritisch als het me veel kost'

's Middags een uitsmijter, 's avonds een tournedootje of een stukkie vis. Wegrestaurants zitten doordeweeks vol met zakenmannen. Waar praten ze over?

De leverancier van technische installaties: ,,Ga nou niet door, Jan. Wees nou stil. Straks staat alles in de krant.''

De bouwer van fabrieken: ,,Je hebt gelijk, ja. Ik moet mijn klep houden. De financiering is nog niet rond. Maar ik kan wel vertellen dat het om een investering van 175 miljoen gulden gaat, goedemiddag.''

Ze werken aan een ,,internationaal project in voormalig Oost-Duitsland''. Ze zitten tegenover elkaar aan een tafeltje, gebogen over plattegronden en bouwtekeningen. ,,We werken over de hele wereld'', zegt de leverancier. ,,Gisteren zat ik nog in Argentinië, vandaag ben ik weer hier.''

De bouwer: ,,We hebben een druk leven.''

De leverancier: ,,Druk? Misdadig is het. Die stoelen in die vliegtuigen, wat een ramp. Ik dacht gisteren: ik doe het nooit meer.''

Geen business class?

De leverancier: ,,Dat project in Argentinië is zo nihil, dat kan nog even niet lijen. En business class valt ook vies tegen hoor.''

De bouwer: ,,Dat je gewoon hier kan afspreken, dat is ideaal. De eerste vergadering over de samenstelling van het consortium voor dit project was in de Van der Valk bij Breda.''

De leverancier: ,,Binnen een halfuur knap eten voor weinig geld en geen gezeur aan je kop, ideaal. De mensen klagen en janken wel, maar dat eten is gewoon goed. En daarbij, ik ben niet kritisch.''

De bouwer: ,,Ik ben alleen kritisch als het me veel kost.''

De leverancier: ,,En ik als ik met mijn vrouw ga eten. Ik wil niet discrimineren, maar als ik met haar ga eten, zoek ik iets intiemers. Dan ga ik naar Spaanders in Volendam. Daar krijg je nog een écht bakkie soep, weet je wel. Dat ze bij je aan tafel komen opscheppen.''

De bouwer: ,,Bij mij in Terwolde heb je ook zo'n ding, 't Diekhuus. Goed, het kost wat. Maar het moet soms. Dat is ook leven.''

De leverancier: ,,Het kost wat, maar dan hèb je ook wat.''

De bouwer: ,,En je kunt erheen met je buitenlandse gasten.''

De leverancier: ,,Ja. De tijd dat je met ze naar een nachtclub ging is voorbij.''

De bouwer: ,,Ik heb dat nooit gedaan, hoor.''

De leverancier: ,,O nee? Ik zal er niet om liegen, ik wel. En ik vind het jammer dat het niet meer zo is. Een avondje in Yab Yum, dan zit ik me echt niet te vervelen hoor. Kijk, je hoeft er niks te doen, dat moet iedereen voor zichzelf weten. En voor je buitenlandse gasten is het een attractie. Ze kijken hun ogen uit.''

Waarom is het voorbij?

De leverancier: ,,Het zwarte geld is er niet meer. Alles moet per computer. Maar het is lastig hoor. Kom jij in Brazilië of Argentinië, dan bieden ze je het aan en ze gaan ervan uit dat je het wilt. Komen zij hierheen, dan willen ze het hier ook.''

De bouwer: ,,Ik wil het nooit.''

De leverancier, 36 jaar getrouwd: ,,Ik wil het ook niet meer. Ik ben overal bang voor geworden. Ik was in China, ze bieden je onvoorstelbaar mooie vrouwen aan. I am clean, I am clean, zeggen ze. Maar ik denk: ik ben kien. Ik doe het niet meer.''

Bij de uitgang staat een aannemer uit Huizen. Hij schudt de hand van de man die net bij hem heeft gesolliciteerd als werkvoorbereider. ,,Dag Henk.''

De sollicitant: ,,Theo.''

De aannnemer: ,,Sorry, Theo. Je hoort van mij.''

Ze hebben twee uur zitten praten. De aannemer, nu op een bankje in de lounge: ,,Een man voor zo'n positie, die moet je zorgvuldig doorlichten. Ik moet zijn achtergronden weten, familiair alsmede sociaal. Stel dat hij in scheiding ligt. Of hij heeft twee vriendinnen. Laat ik me voorzichtig uitdrukken: dat wil ik niet op mijn bordje hebben.''

En dat vraagt hij dan gewoon? Heb je een vriendin?

,,Nee. Je vraagt met wie hij getrouwd is en hoe lang en wat z'n kinderen doen en dan weet je: deze man heeft genoeg body.''

Hij laat de visitekaartjes zien van de mannen die hij sinds vanmorgen half tien gesproken heeft, allemaal in De Witte Bergen. Een vertegenwoordiger van ALH, Autolease Holland – ,,over ons wagenpark''. Een man van HBM Regio – ,,over de uitvoering van een bouwproject''. De directeur van Truckland – ,,ook over het wagenpark''. De directeur van Quality Management Systems – ,,zal ik nu maar ophouden?''

Twee, drie keer in de week doet hij het zo. Voor dit soort gesprekken zit hij liever hier dan op kantoor. ,,Daar gaat de hele dag de telefoon en iedereen loopt aan je kop te zeuren.'' Hier kan alles kort en snel en ,,alles is gericht op zakelijkheid''.

Is het ook prettig?

,,Nou kijk, candle light is prettiger. Maar dat doe je alleen voor opdrachten van 10 miljoen en meer.''

    • Jannetje Koelewijn