Gratie voor buschauffeur

De Belgische buschauffeur Willy Sollie, die in Wit-Rusland in de gevangenis belandde na een busongeluk dat aan vier kinderen het leven kostte, is vrij. President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland verleende hem zaterdag gratie. Sollie keert vandaag naar België terug.

Sollie werd tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld na een ongeluk met een bus met kinderen in november 1997. De kinderen zouden als slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl een behandeling ondergaan in België. De bus slipte in slecht weer en sloeg over de kop. Volgens de rechter had Sollie te hard gereden. Later werd Sollie's straf gereduceerd tot vijf jaar; hij hoefde die straf uiteindelijk ook niet in de gevangenis uit te zitten, maar mocht een flatje betrekken in het stadje Gorki. Sollie komt vrij op grond van een amnestie ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de uitroeping van de Sovjet-republiek Wit-Rusland. (Reuters)