Gevaarlijke kleurstoffen in speelgoed

Twee kinderspeeltjes op de Nederlandse markt bevatten gevaarlijke kleurstoffen. Het gaat om een bruine teddybeer van V&D en een rode, zachte rammelaar van het merk Tiny Love die bij Toys 'r Us te koop zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 200 producten. Ook zijn gevaarlijke stoffen aangetroffen in een bruinleren horlogebandje van de Hema en in een zwart `casual jack cow nappa' bij V&D. Vaststaat dat de stof in de teddybeer en het jack kankerverwekkend is. Van de stof in de rammelaar en het horlogebandje bestaat het vermoeden dat deze kanker tot gevolg kan hebben.

V&D en Hema hebben de artikelen inmiddels uit hun assortiment gehaald. Klanten die de betreffende artikelen hebben gekocht, kunnen deze inleveren en hun geld terug krijgen. De twee winkelbedrijven kondigen hun terughaalactie morgen met advertenties in de dagbladen aan. Toys 'r Us was niet voor commentaar bereikbaar. (ANP)