Forse winstgroei bij Benckiser

Wasmiddelenproducent Benckiser, sinds vorige week een Midkap-fonds op de Amsterdamse beurs, heeft zijn brutowinstmarge het afgelopen jaar met 1,1 procentpunt weten te verhogen tot 11,3 procent. Daarmee is het bedrijf winstgevender dan de wasmiddelendivisie van concurrent Unilever, die haar marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) verhoogde van 8,8 tot 10,2 procent. ,,Dat is ook de bedoeling'', zegt de Nederlandse bestuursvoorzitter Bart Becht van Benckiser in een toelichting op de jaarcijfers.

Benckiser, vooral bekend van Calgonit-tabletten voor de vaatwasmachine en Calgon-waterontharder, presenteerde vanochtend cijfers over 1998. De omzet steeg met 8 procent, van 3,48 tot 3,86 miljard gulden. De nettowinst (exclusief eenmalige posten) nam met 20 procent toe tot 240 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat groeide met 42 procent tot 436 miljoen gulden, de winst per aandeel met 55 procent tot 4,57 gulden. Het voorgestelde dividend is 1,40 gulden.

Benckiser presenteert zich als een nichespeler tussen de drie wasmiddelenreuzen Unilever, Procter & Gamble en Henkel. ,,Zij kunnen zich niet concentreren op die paar procent van hun omzet waar wij ons op richten'', zei Becht eerder over de positie van Benckiser. Het van oorsprong Duitse bedrijf, dat werd gesplitst in een wasmiddelen- en een cosmetica-bedrijf (Coty Inc.), heeft sinds eind 1997 een notering aan de beurzen in Amsterdam en New York.

In de premium niches (vaatwasmiddel en waterontharders) kan Benckiser nog stevig groeien, zegt het concern, omdat die markten harder groeien dan die voor hoofdwasmiddelen. De wereldmarkt voor vaatwasmiddel groeit met 4 tot 5 procent per jaar; met een groei van 9 procent vorig jaar vergrootte Benckiser zijn marktaandeel. Oorzaak van die groei zijn innovaties en de gestage opmars van de vaatwasmachine. In Nederland heeft pas 24 procent van de huishoudens een vaatwasmachine, in Frankrijk is dat 37 procent, in Duitsland 42 procent en in de Verenigde Staten meer dan 50 procent.

Voor het lopende jaar geeft Benkiser geen concrete prognoses. ,,We verwachten een degelijk jaar'', zei Becht. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers. De koers van het aandeel steeg vanochtend op de Amsterdamse beurs met bijna 4 procent tot 58,75 euro.