Fors hogere winst DaimlerChrysler

De nettowinst van de Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler (420.000 werknemers) is over 1998 met 29 procent gestegen tot 6,1 miljard dollar (5,2 miljard euro). Dit maakte het bedrijf vanmorgen bekend. Het is de eerste keer dat de fabrikant cijfers bekend maakt sinds de fusie, november 1998, tussen het Duitse Daimler-Benz en het Amerikaanse Chrysler.

Terwijl de winst aan de onderkant van de schattingen van analisten bleef steeg de winst per aandeel meer dan verwacht met 30 procent tot 6,54 dollar. Het bedrijfsresultaat steeg ten opzichte van 1997 met 38 procent tot 10,1 miljard dollar. De winst voor aftrek van belasting steeg met 32 procent naar 9,6 miljard dollar. Volgens de fabrikant zijn hierbij de kosten voor de fusie van 804 miljoen dollar inbegrepen.

De totale omzet bedroeg over het afgelopen jaar 155 miljard dollar, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Op een persconferentie op 31 maart volgen nadere bijzonderheden. Voorgesteld is om een dividend van 2,76 dollar per aandeel uit te keren. De raad van toezicht zal hier tijdens een bijeenkomst op 30 maart over beslissen.

De autofabrikant sprak geen winstprognose uit voor dit jaar, tot verrassing van sommige analisten. Aangezien Volkswagen afgelopen dinsdag voor dit jaar met een winstwaarschuwing kwam, werd aangenomen dat ook DaimlerChrysler dit zou doen. (AP)