FLORIDA COLESLAW

Een van de pijlers onder de Amerikaanse fast-food-keuken is coleslaw, een salade van tot sliertjes geschaafde groene kool die vermengd wordt met dunne mayonaise. In de luxere versies wordt er nog wat peen en rode kool door gemengd. De reden dat de salade populair is in fast-food-keukens en bij eenvoudige eetgelegenheden, is dat hij niet verflenst na het aanmaken maar juist na een uurtje staan (of langer) zachter van smaak wordt en iets soepeler.

Coleslaw is afkomstig uit de oud-Hollandse boerenkeuken waar het begon als geschaafde kool met een warme rinse saus. Het gerecht reisde mee met emigranten en werd in de nieuwe wereld een koele classic. Tegenwoordig wordt coleslaw langs de Atlantische kust van de VS veelal als garnituur gerserveerd samen met patat bij gepaneerde en gefrituurde kipstukjes, visfilets, jumbo-garnalen, oesters, kikkerbillen, clams en crab cakes. New England, waar coleslaw ooit haar nieuwe gedaante aannam, is doorspekt met appelgaarden zodat er daar in de loop der jaren frisse stukjes appel (met schil) in de coleslaw terechtkwamen. Maar in het bijna tropische Florida, waar citrusvruchten en allerlei tropische exoten de boventoon voeren op de fruitschaal, is de appel in de coleslaw vervangen door grapefruit of ananas. Het is leuk te merken hoe populaire gerechten zich al settelend plooien naar het landschap. Florida coleslaw zou je fusion avant la lettre kunnen noemen. De variant met verse ananas heeft mijn voorkeur maar de ananas kan ook vervangen worden door de partjes van 2 grapefruits, die tussen de vliezen zijn uitgesneden en vervolgens in kleine stukjes verdeeld. Florida coleslaw doet het goed bij gator in the basket: een gevlochten broodmandje gevuld met patat en gefrituurde kaaimanstaart! Aangezien kaaiman smaakt als kip of kikkerbillen en qua structuur op kalfsvlees lijkt, kan er dicht bij huis worden gebleven. Bereiding: Snijd de ananas in kleine stukjes. Klop een sausje van mayonaise, ciderazijn en suiker en vermeng dit met de koolsoorten en de wortel in een ruime schaal. Schep de ananas erdoor en breng de salade op smaak met zout en veel zwarte peper. Laat de coleslaw een uurtje staan op een koele plaats alvorens te serveren.

    • Florine Boucher